Music box Înapoi la: Emisiuni

Sonate cu violonistul Vadim Repin și pianistul Nikolai Luganski

Publicat: Luni, 8 Noiembrie 2010 , ora 20.00
Vă invit să ascultați un disc lansat de casa Deutsche Grammophon în 1 octombrie 2010 – sonate de Leos Janacek, Edvard Grieg și Cesar Franck interpretate de violonistul Vadim Repin și pianistul Nikolai Luganski.

Albumul a fost înregistrat în iulie 2010 la Berlin, pe timp de caniculă. Un amănunt care ar putea părea neimportant, însă Vadim Repin, violonistul de talie mondială pe care am avut ocazia să-l ascultăm și la București, mărturisea că „orice ni se întâmplă în viață adaugă o culoare nouă interpretării”. Cum este să înregistrezi un disc? Tot Repin spunea: „Dureros, ca nașterea unui copil. Însă, ca și în cazul nașterii unui copil, merită osteneala. A înregistra un CD este un lucru foarte greu. E minunat când s-a încheiat, însă până acolo, la finalul unei zile de înregistrare sunt extenuat, pentru că trebuie să dau tot ce am mai bun în mine în fiecare secvență înregistrată. În concert avem ceva ce nu avem niciodată în studio: audiența, publicul. Dar într-o înregistrare ai ceva ce nu poți avea niciodată în concert: posibilitatea de a alege.”

În ultimii ani, Vadim Repin și Nikolai Luganski au cântat de multe ori împreună. Este o alăturare care unora poate părea surprinzătoare: Repin – impetuos și plin de energie, Luganski – o contrapondere prin stilul mai reținut. De altfel, pentru ei contează și repertoriul abordat, pentru că remarca Luganski „dacă nu ne place o piesă, nu o cântăm”. Sonata a II-a op.13 de Edvard Grieg este descrisă de cei doi ca „o sonată de Mozart în secolul al XIX-lea: proaspătă, naivă și foarte înțeleaptă”.

Vadim Repin a împlinit 39 de ani, iar Nikolai Luganski, 38 de ani – poate că nu sunt încă vârste ale deplinei maturității artistice, după un vechi tipar, însă ei se dovedesc, luând ca reper de exemplu înregistrările pe care le ascultăm astăzi, muzicieni care au atins un prag artistic de invidiat. De altfel, faptul că probabil sunt conștienți ei înșiși de această realitate le-a permis să abordeze un repertoriu care nu se încadrează neapărat în categoria hiturilor, mă refer aici mai ales la Sonatele de Janacek și Grieg deja ascultate.

Nu este însă cazul celebrei Sonate în La Major de Cesar Franck, lucrarea pe care Repin și Luganski au interpretat-o de cele mai multe ori împreună în recitalurile lor. Cronicarii internaționali au remarcat deja stilul de mare clasă care definește înregistrările de pe acest disc, iar preferințele lor se opresc în special asupra acestei sonate franckiene în care cei doi găsesc propria justă cu care să creioneze un spațiu a la francaise din a doua jumătate a secolului al XIX-lea: pasionat și în același timp cu un anume profil clasic.

Ascultați această înregistrare și veți înțelege mai bine ce vreau să vă spun.
Cristina Comandașu