Music box Înapoi la: Emisiuni

Alexandru Tomescu – 24 din 24. Integrala capriciilor de Nicolo Paganini

Publicat: Luni, 5 Decembrie 2011 , ora 20.00

În 30 noiembrie la Librăria Humanitas Kretzulescu din București și în 2 decembrie la Sala Radio, am asistat la lansarea celui mai nou CD al violonistului Alexandru Tomescu: "24 din 24. Integrala capriciilor de Nicolo Paganini". Consider că acesta este unul dintre cele mai importante proiecte discografice ale anului 2011 în sfera muzicii clasice din România, și probabil că aș fi zis fără ezitare că este cel mai important dacă nu ar fi existat și minunatele CD-uri ale Editurii Casa Radio care pun în valoare înregistrările realizate în 1958 cu prilejul primei ediții a Festivalului Enescu.

Astăzi vă propun în primă audiție românească CD-ul lui Alexandru Tomescu, însoțit chiar de explicațiile violonistului pentru fiecare dintre cele 24 de capricii - un tur de forță atât pentru violonistul-interpret, cât și pentru interlocutorul meu din interviu. Însă lui Alexandru i-a fost ușor să vorbească despre fiecare dintre cele 24 de capricii cu care a trăit, de fapt, 25 de ore din 24 pe parcursul anului 2011. Fiecare capriciu (mai puțin unul) a primit o denumire din partea lui Alexandru, pe care o regăsim tipărită și în bookletul CD-ului. Așa că nu vă mirați, Alexandru a numit unul dintre capricii "Bunjee jumping", nu Paganini!

Vă invit așadar să (re)descoperim alături de Alexandru Tomescu capriciile lui Nicolo Paganini, cântate pe o excepțională vioară Stradivarius și înregistrate de un regizor de sunet premiat la Grammy. O experiență de neuitat...
Cristina Comandașu