Music box Înapoi la: Emisiuni

Seong Jin Cho interpretează Mozart

Publicat: Luni, 10 Decembrie 2018 , ora 19.00

Mozart, în interpretarea unuia dintre cei mai talentați și interesanți pianiști ai timpurilor noastre, de pe un album apărut pe 16 noiembrie 2018 semnul casei de discuri Deutsche Grammophon. Mozart cu coreanul Seong Jin Cho - o experiență ce nu trebuie ratată. Pe acest album: sonatele nr.3 și 12, alături de Concertul nr.20 pentru pian și orchestră, cu Orchestra de Cameră a Europei, dirijor Yannick Nezet Seguin.

Câștigătorul concursului Chopin de la Varșovia, de la ultima ediție, din 2015, Seong Jin Cho este, în mod evident, un foarte bun interpret al muzicii chopiniene, ceea ce a demonstrat cu cele două discuri cu muzica creatorului polonez pe care le-a lansat deja. În egală măsură, este un excelent interpret al muzicii lui Claude Debussy, căruia i-a dedicat precedentul său disc, apărut la finalul anului 2017. Iar acum, ne vom convinge că este și un mare interpret contemporan al muzicii lui Mozart, ceea ce mi se pare o performanță ieșită din comun. Poți să impresionezi în partituri care solicită posibilități tehnice ieșite din comun; poți chiar să creezi culori în muzica volatilă a lui Debussy; însă în repertoriul mozartian ești obligat să dai totul: pentru că discursul este atât de transparent, că interpretul trebuie să fie absolut perfect, din toate punctele de vedere. Acolo unde mi s-a părut că o altă vedetă asiatică a pianului nu a performat ca în alte repertorii - mă refer la Lang Lang, iată că acum acest pianist sud-coreean de 24 ani, reușește: Mozart în interpretarea sa este perfect cizelat, sunet cu sunet, transparent, grațios, luminos, plin de sinceritate și cu o vibrație care relevă un interior plin de substanță al muzicianului care cântă.

Punctul central de atracție al acestui album este Concertul nr. 20 de Mozart, cu pianistul Seong Jin Cho și Orchestra de Cameră a Europei, condusă de Yannick Nezet Seguin. Seong Jin Cho l-a întâlnit prima dată de Yannick Nezet Seguin în 2017, când a ascultat o operă mozartiană dirijată de acesta. Așa cum știm, Seguin a și înregistrat o serie de opere de Mozart, în distribuția cărora evoluează tenorul Rolando Villazon. Seong Jin Cho a intuit că un dirijor care conduce atât de eficient un spectacol de operă, este și un excelent dirijor pentru înregistrarea unui concert mozartian pentru pian și orchestră. Pentru că și la pian, discursul mozartin este construit ca și cum pianul ar fi o voce umană - construcția melodică, respirația, sensul muzical sunt cele ale vocii umane. Bineînțeles, să reproduci la pian un asemenea discurs este extrem de dificil, mai ales din punct de vedere expresiv. Seong Jin Cho a crescut ascultând opere mozartiene care erau preferatele părinților săi, o experiență evidentă în interpretarea acestui atât de deosebit concert nr.20 de Mozart, unul dintre cele două scrise de compozitor într-o tonalitate minoră. Seong Jin Cho și Orchestra de Cameră a Europei, dirijor Yannick Nezet Seguin - o interpretare are poate fi un etalon pentru secolul XXI.

Albumul poate fi ascultat luni, 10 decembrie, de la ora 19.00 și va face parte din campania Discurile anului 2019.