Music box Înapoi la: Emisiuni

Daniel Hope - a romantic violonist

Publicat: Luni, 16 Mai 2011 , ora 20.00

Daniel Hope - romantic violonist. A celebration of Joseph Joachim se intitulează albumul pe care vi-l propun astăzi, un disc lansat la nivel internațional în 1 martie 2011, pentru că în 2011 se împlinesc 180 de ani de la nașterea lui Joseph Joachim, unul dintre cei mai importanți violoniști ai secolului al XIX-lea și inspirator al celor mai cunoscuți compozitori romantici, prilej pentru Daniel Hope, cu siguranță, printre cei mai apreciați violoniști ai contemporaneității, de a-l aduce în prim plan pe predecesorul său.

Cine a colaborat cu Joseph Joachim?

Lista compozitorilor care au colaborat cu Joseph Joachim și care i-au dedicat lucrările lor este lungă. Întâlnim aici nume precum Johannes Brahms, Robert Schumann, Antonin Dvorak, Max Bruch - precizându-le doar pe cele mai rezonante. Așa că Daniel Hope a avut de ales dintr-o paletă vastă atunci când și-a propus să înregistreze un album dedicat lui Joseph Joachim.

Și a ales ca singura lucrare concertantă să fie Concertul nr.1 op.26 în sol minor de Max Bruch - o partitură care a fost scrisă inițial pentru alt violonist, însă inclusă de Joseph Joachim în propriul repertoriu, după intervenții substanțiale în partitura originală, mai ales în zone ce țin strict de tehnica violonistă, pe care, evident, o stăpânea mai bine decât Max Bruch. Și astăzi, violoniștii cântă versiunea lui Joseph Joachim, iar în înregistrarea realizată de Daniel Hope și Orchestra Filarmonicii Regale din Stockholm, dirijate de Sakari Oramo veți descoperi o versiune plină de originalitate, sensibilitate și finețe pentru celebrul Concert nr.1 de Max Bruch, una dintre cele mai frumoase și convingătoare versiuni ale acestei lucrări pe care le-am ascultat în ultimul timp.

Joseph Joachim, familia Schumann și Brahms

Joseph Joachim este cel care a mijlocit prima întâlnire dintre Johannes Brahms și soții Schumann, în 1853. În amintirea acestui moment, Clara Schumann a compus o romanță pentru vioară și pian, pe care inclus-o în repertoriul său și o interpreta adesea, interpretată de Daniel Hope și Sebastian Knauer

Joseph Joachim, prieten cu Robert și Clara Schumann, în plus, emblematic legat de Johannes Brahms. Este binecunoscut faptul că celebrul concert pentru vioară și orchestră a fost scris de Brahms având în minte posibilitățile tehnice și expresive ale lui Joseph Joachim, așa că pe un album dedicat lui Joseph Joachim era imposibil să lipsească câteva lucrări semnate de Johannes Brahms.

Daniel Hope s-a oprit însă asupra unor opusuri camerale: Scherzo din Sonata FAE construită pe un slogan al lui Joseph Joachim - Frei aber einsam - liber, dar singur, două dansuri ungare, pe care Joachim, de origine maghiară, le-a transcris pentru vioară și pian și le interpreta deseori și Geisliches wiegenlied, pe care Brahms l-a scris special pentru Joachim, acesta din urmă înregistrat de mezzosoprana Anne Sofie von Otter, Daniel Hope la violă și Bengt Forsberg la pian.

Astăzi la Radio România Muzical, un album în premieră românească dedicat violonistului Joseph Joachim - și desigur, nu puteau să lipsească chiar lucrările lui Joseph Joachim. Daniel Hope a ales Romanța op.2 nr.1 și Notturno op.12.

Impresii personale

Înainte de a asculta ultimele două lucrări ce figurează pe acest disc, vă mărturisesc că am fost profund emoționată atunci când l-am ascultat - calitatea interpretării este atât de evidentă, și în plus, transpare atât de multă emoție, că uiți că asculți un disc și nu ești în sala de concert.

Ultimele două lucrări pe care le vom asculta au o legătură mai curând emoțională cu Joseph Joachim. Soția lui Joseph Joachim a fost o celebră mezzosoprană, Amalie Schneeweiss, care obișnuia să cânte lieduri de Schubert, prilej pentru Daniel Hope de a transcrie un binecunoscut lied schubertian și a-l include pe discul dedicat lui Joseph Joachim. Și, pentru final, o humorescă de Antonin Dvorak - este una dintre primele piese cântate vreodată de Daniel Hope și o legătură cu Joseph Joachim prin numele lui Antonin Dvorak, unul dintre compozitorii care au colaborat cu Joseph Joachim.

Cristina Comandașu