Concertele Radio România Muzical Înapoi la: Emisiuni

Serate muzicale în București sub cupola Ateneului Român

Publicat: Marți, 18 Ianuarie 2011 , ora 19.30
Pianistul Valentin Gheorghiu și violonistul Gabriel Croitoru au fost protagoniștii recitalului susținut în 25 august 2010 în cadrul seriei de Serate muzicale în București, organizată de Asociația Culturală „Lanto Arte” la Ateneul Român. În program, Sonatina op.100 pentru vioară și pian de Antonín Dvoűák, Sonata a III-a pentru pian și vioară „în caracter popular românesc” de George Enescu și Sonata nr.9 op.47 Kreutzer de Ludwig van Beethoven.

Sensibilitate a expresiei și contrastelor tonale și tematice, dialoguri sau preluări de idei muzicale sunt trăsături care ne-au convins încă o dată de indiscutabila măiestrie interpretativă a celor doi soliști. Iar bogăția ornamentală, intonația în sferturi de ton sau ritmul parlando-rubato din lucrarea lui Enescu au fost evidențiate perfect de sonoritatea viorii Guarneri „del Gesù” care a aparținut compozitorului. Am simțit într-adevăr acel plus emoțional pe care Gabriel Croitoru spera să-l transmită prin interpretarea Sonatei pe acest instrument cunoscut și sub denumirea „Catedrala”, alături de maestrul Valentin Gheorghiu, în egală măsură solist și partener cameral.

Valentin Gheorghiu și Gabriel Croitoru formează un duo solid, ce a câștigat prin experiență și dăruire acea unitate expresivă necesară oricărui ansamblu muzical. Mai mult decât atât, cei doi interpreți au fost din nou prieteni pe scenă, la fel ca în viața de zi cu zi.

Vă invit să ascultați marți, 18 ianuarie, de la ora 19,30, înregistrarea concertului susținut de pianistul Valentin Gheorghiu și violonistul Gabriel Croitoru în stagiunea Serate muzicale în București organizată de Asociația Culturală Lanto Arte.
Andreea Chiselev