ACUM:
17.00
Perpetuum mobile
Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Povestile de succes ale muzicii Înapoi la: Emisiuni

Despre violonistul Ion Voicu. Dialog cu Madeleine Voicu (II)

Publicat: Duminică, 18 Octombrie 2009 , ora 10.30
Continuăm să vă oferim interviul despre Ion Voicu, pe care l-am realizat la începutul lunii septembrie cu doamna Madeleine Voicu, soția marele violonist care ar fi împlinit, în 8 octombrie, 86 de ani.

Ion Voicu rămâne un reper clasic al școlii interpretative românești a cărui reputație, al cărui prestigiu au făcut, într-un mod imposibil de înțeles, ca aura sa de legendă să nu fie completată de prea multe informații privind modul de a gândi al muzicianului, de a reflecta asupra muzicii – pe scurt, de a ne da prilejul să-l cunoaștem așa cum ar fi meritat și în această ipostază, de interlocutor. De aceea încercăm să completăm această lacună și prin cele 4 ediții ale emisiunii „Poveștile de succes ale muzicii” pe care i le dedicăm.

Ion Voicu, solistul cotat printre cei mai reprezentativi violoniști ai anilor 1960-1980, la nivel mondial, director al Filarmonicii bucureștene timp de un deceniu – între 1972 și 1982, cel aclamat de la Londra la Tokyo și de la New York la Buenos Aires, prietenul și partenerul în muzică al unor allte legende ca Yehudi Menuhin, David Oistrach sau Henryk Szeryng. Ne propunem să-l evocăm dincolo de minunatele imprimări pe care ni le-a lăsat, stând de vorbă cu cea care i-a fost aproape cea mai mare parte a vieții: soția sa, doamna Madeleine Voicu.
Ștefan Costache