ACUM:
17.00
Perpetuum mobile
Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Povestile de succes ale muzicii Înapoi la: Emisiuni

Interviu cu pianistul francez Alain Planes (II)

Publicat: Duminică, 31 Octombrie 2010 , ora 10.30

„Am emigrat în Franța și, zguduit de soarta țării mele, am vorbit de mai multe ori la radio, despre cel mai mare compozitor al ei: Leos Janacek. Iar mai târziu am acceptat cu plăcere să scriu pentru o revistă muzicală articole despre discurile înregistrate cu muzica lui la începutul anilor ‘90. Era o plăcere, într-adevăr, o plăcere stricată însă un pic de nivelul de-o incredibilă inegalitate și adesea jalnic al interpretărilor. Dintre toate aceste discuri, doar două m-au încântat: piesele pentru pian interpretate de Alain Planes și cvartetele interpretate de Cvartetul Berg de la Viena.”


Sunt cuvintele scriitorului ceh Milan Kundera, unul dintre aspirantii indreptatiti la Premiul Nobel. Într-un alt fragment, Kundera îi critică pe lexicografii care nu l-au înțeles pe Janacek și completează: „Cum să ne mirăm, așadar, că vreme de decenii, pianiști și dirijori, derutați de asemenea indicatoare, au rătăcit în căutarea stilului său? Am o admirație cu atât mai mare pentru care l-au înțeles numaidecât și fără îndoieli: Charles Macherras, Alain Planes, Cvartetul Berg…” Cuvinte onorante pentru invitatul nostru, pianistul francez Alain Planes, care conturează o adevărată Poveste de succes din lumea muzicii.


Alain Planes, între Chopin și Janacek – așa s-ar putea subintitula cea de-a doua parte a interviului difuzat în ediția de duminică, 31 octombrie, pe care o puteți asculta de la ora 10.30 sau în reluare, de la ora 22.00.

Monica Isacescu