Jazzy hour Înapoi la: Emisiuni

Jazzy hour

Publicat: Joi, 24 Martie 2011 , ora 19.00

Am plăcerea de a împărți astăzi cu voi, fragmente de pe unul dintre cele mai bune albume de jazz brazilian apărute în ultimii ani. Titlul albumului este “Nova”, a apărut în 2007 și întrunește câțiva dintre cei mai buni tineri muzicieni brazilieni ai momentului, adunați pentru acest proiect de către chitariștii Anthony Wilson și Chico Pinheiro.

Combinația dintre compozițiile moderne și câteva variante ale unor compoziții mai vechi scrise de Wayne Shorter, Joao Donato sau Dorival Caymmi duce la o muzică foarte proaspătă, de mare virtuozitate, dedicate celor care primesc de la muzică mai mult decât un stimulent muscular. În timp ce Wilson folosește în mare parte chitara electrică, mai tânărul Pinheiro completează textura, folosind doar chitara acustică.

Toate părțile care formează un astfel de ansamblu complex și bine articulate sunt excelent balansate, atât în ce privește substanța, cât și stilul. Sunetele sunt familiare, dar maniera impune respect. “Nova” conține partituri excelente, măiestrie muzicală de primă mână și savoarea atrăgătoare a muzicii de proveniență braziliană.

Continuăm cu un artist care face parte din categoria marilor discreți, un muzician care a împărțit scena cu multe nume mari, dar care abia la maturitate reușește să vină cu o producție proprie.

După ce a cântat cu Barbra Streisand, Rick Margitza sau Eric Marienthal, contrabasistul californian Morrie Louden a lansat în anul 2007, albumul “Time Piece”, primul său produs solo. O colecție impresionantă de compoziții proprii, interpretată alături de admirabilii muzicieni Seamus Blake, Adam Nussbaum, Lionel Loueke, Alex Sipiagin, Edward Simon și Gretchen Parlato.

Un jazz reconfortant, curat și distins, arătând talent componistic și virtuozitate, dar și inspirația de a alege muzicieni cu amprentă, care vin cu stări noi și schimbări de stil binevenite, cu maximum de efect. Oricum, efectul acestui album poate fi simțit de orice muritor atras de sonorități mai rafinate.

Berti Barbera