Camera albastră cu Cristian Măcelaru Înapoi la: Emisiuni

Camera albastră cu dirijorul Cristian Măcelaru

Publicat: Luni, 28 Septembrie 2020 , ora 18.15

Ludwig van Beethoven e, poate, compozitorul meu preferat astăzi. Pentru că, în fiecare zi, descopăr alți compozitori care-mi devin compozitori preferați. Dar astăzi vorbim despre Beethoven.

De ce a fost Beethoven atât de important și de ce rămâne un compozitor atât de important? Pentru mine, el este atât de important nu numai pentru faptul că a scris muzică atât de frumoasă și atât de interesantă și de nouă, dar și pentru faptul că Beethoven a fost unul dintre primii artiști care a vrut să schimbe societatea din jurul lui prin muzica pe care a scris-o. Beethoven a căutat oportunitățile prin care să poată să încurajeze oamenii din jurul lui, să aleagă să fie mai buni decât au fost ieri. Iar Beethoven a scris muzică ce ne-a încurajat să gândim și să visăm la o lume mai frumoasă. Muzica lui Beethoven ne-a transformat și va continua în viitor să ne ajute să gândim și să sperăm la o lume mai bună și mai frumoasă.

Din punct de vedere artistic, Beethoven a fost un geniu care întotdeauna a căutat noul, a căutat să deschidă o ușă nouă spre o inovație în care să găsească o modalitate prin care să scrie muzica. De aceea, diferența dintre el și Mozart a fost că Mozart a scris cu o inspirație divină ceea ce a auzit în mintea lui, ceea ce i s-a dat în inima lui, pe când Beethoven a creat muzica, fiecare notă, lucrând din greu să creeze fiecare notă. De aceea și frazele muzicale sau propozițiile muzicale sunt mai scurte, sunt mai interesante pentru că se repetă în foarte multe voci în orchestră. Și, de aceea, Beethoven rămâne pentru mine compozitorul care este cel mai aproape de felul în care noi, ca oameni, ne putem relata cu ideea de a crea muzică.