Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

S-a stins din viață baritonul Nicolae Constantinescu

Publicat: sâmbătă, 19 Martie 2022 , ora 10.29

Baritonul Nicolae Constantinescu, figură proeminentă a teatrului liric românesc, a încetat din viață la vârsta de 83 de ani. Născut pe 27 martie 1938, artistul a absolvit Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din București, unde a studiat cu legendarul Petre Ștefănescu-Goangă, la clasa de canto și cu Anghel Ionescu Arbore, la clasa de operă. În paralel, s-a bucurat și de sfaturile maeștrilor Victoria Costescu-Duca și Șerban Tassian.

Potrivit criticitului Costin Popa, "Rodrigo de Posa a fost personajul preferat al baritonului Nicolae Constantinescu", care a interpretat peste alte 25 de rolul importante, pe scenele din țară și străinătate: Germont, Escamillo, Silvio, Alfio, Valentin, Guglielmo din "Così fan tutte", Contele Almaviva din "Nunta lui Figaro", Lescaut din "Manon" de Massenet, Biterolf din "Tannhäuser", Heraldul din "Lohengrin", Contele Robinson din "Căsătoria secretă" ș.a. Nu a neglijat creația națională și a propus interpretări puternice pentru personaje ca Bălcescu din opera omonimă, Tezeu din "Œdipe", Laertes din "Hamlet", Gheorghe din "Năpasta"…. "Toate rolurile de care baritonul s-a apropiat au fost abordate cu înalt profesionalism, cu atitudine scenică prestantă, susținută de o vocalitate generoasă care servea ideal plierea stilistică de care aminteam", consideră criticul muzical Costin Popa.

Peste graniță, Nicolae Constantinescu a cântat în Germania, Polonia, Ungaria, Suedia, Bulgaria, Cehia, Slovacia. Printre partenerii săi de scenă s-au numărat Giuseppe di Stefano, Ludovic Spiess, Elena Cernei, Mady Mesplé, Viorica Cortez, Ileana Cotrubaș, Marina Krilovici, Eugenia Moldoveanu, Cornel Stavru, Nicolae Herlea, Maria Slătinaru-Nistor etc. Referitor la interpretarea lui Marcello din "Boema", baritonul Nicolae Constantinescu își amintea cu plăcere despre cvartetul formidabil pe care îl alcătuia împreună cu Ludovic Spiess, Eugenia Moldoveanu, Magda Ianculescu, nume de legendă ale Operei bucureștene. Din repertoriul maestrului, a făcut parte și genul liedului, creații de Hugo Wolf, Beethoven, Ceaikovski, Musorgski, Schumann, Paul Constantinescu, Jora, Felicia Donceanu, Bretan și alții rămânând înregistrate în Fonoteca Radioului.
Începând din anul 1991, Nicolae Constantinescu a activat ca profesor la catedra de canto a Universității Naționale de Muzică din București, foștii săi studenți fiind astăzi nume importante pe afișele instituțiilor muzicale din țară și străinătate.

Dumnezeu să-l odihnească.