Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Reputatul om de teatru și film Ion Caramitru a încetat din viață ieri, 5 septembrie 2021

Publicat: luni, 6 Septembrie 2021 , ora 0.00

Directorul Teatrului Național "Ion Luca Caragiale" și Președinte al UNITER, reputatul om de teatru și film Ion Caramitru a încetat din viață ieri, 5 septembrie 2021, la vârsta de 79 de ani.

Personalitate complexă, Ion Caramitru a fost actor de teatru și film, regizor și politician. S-a născut în București, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni, în 1963 a debutat în rolul "Hamlet" din piesa omonimă de William Shakespeare, iar în 1964 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale" la clasa profesoarei Beate Fredanov, pentru început devenind actor la Teatrul Municipal "Lucia Sturdza Bulandra" și la Teatrul Național "I. L. Caragiale" din București.

Cariera sa a cuprins zeci de roluri pe scene românești și internaționale, zeci de roluri în filme, sute de roluri la teatrul radiofonic, activitate regizorală (în domeniile teatru și operă), precum și pedagogică. De asemenea, Ion Caramitru a ocupat și funcții publice, precum cele de Director General al Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" (1990-1993), Președinte al Uniunii Teatrale din România - UNITER încâ de la înființarea acesteia (1990), Ministru al Culturii (1996-2000) sau Director General al Teatrului Național "I. L. Caragiale" București (din 2005 până în prezent). În timpul Revoluției din 1989, Ion Caramitru a participat activ, fiind una dintre figurile centrale ale primelor transmisiuni in direct de la Televiziunea Română, imediat după căderea regimului comunist.

În ceea ce privește spectacolele lirice, Ion Caramitru a regizat de-a lungul timpului, pentru Opera Națională din București, spectacolele "Micul coșar" de Benjamin Britten, "Eminescu" de Paul Urmuzescu, "Evgheni Oneghin" de Piotr Ilici Ceaikovski, "Cavalleria rusticana" de Pietro Mascagni și "Paiațe" de Ruggero Leoncavallo; ultimele trei titluri se regăsesc în repertoriul curent al instituției. Un alt titlu care i-a atras atenția lui Ion Caramitru a fost "Tragedia lui Carmen", un spectacol de operă-teatru, versiunea lui Peter Brook și Marius Constant după opera "Carmen" de Georges Bizet; Caramitru a montat acest titlu la Sibiu, fiind produs de UNITER, iar mai apoi la București, fiind realizat de Teatrul Național "I.L.Caragiale" în colaborare cu Opera Națională din București, spectacolul rulând timp de câteva stagiuni. La Teatrul de Animație Țăndărică din București, Ion Caramitru a pus în scenă opera "Bastiene și Bastienne" de Wolfgang Amadeus Mozart. Musicalul "My Fair Lady" de Frederick Loewe se regăsește printre titlurile regizate de Ion Caramitru; o primă versiune regizorală a fost realizată pentru Teatrul liric din Constanța (în prezent Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski"), iar o altă versiune, chiar în acest an, pentru Teatrul Național de Operetă și Musical "Ion Dacian" din București; în montarea din acest an, Ion Caramitru a fost și actor, interpretând rolul profesorului Henry Higgins. Pe plan internațional, în calitate de regizor de operă, Ion Caramitru a montat "Evgheni Oneghin" și "Tragedia lui Carmen" la Opera din Belfast (Irlanda de Nord).

Activitatea interpretativă a lui Ion Caramitru a fost răsplătită cu o serie de premii precum Premiul Special al Juriului pentru rolul principal din filmul "Luchian", Premiul Academiei Române "Aristizza Romanescu" pentru rolul Macbeth, premii de interpretare în cinematografia și teatrul românesc (1975, 1976, 1979, 1980, 1981, 1985).

Dintre principalele distincții primite de Ion Caramitru în decursul vieții menționăm - Ofițer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic, Ordinul Soarelui Răsare (Japonia), Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor (Franța), Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce, Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, Decorația Regală "Nihil Sine Deo".

Florica Jalbă