Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Recital Axia Marinescu, un eveniment inclus în cadrul proiectului 'Moștenitorii României muzicale'

Publicat: marți, 4 Iunie 2019 , ora 0.00

Joi, 6 iunie 2019, pianista Axia Marinescu va susține un recital la Sala Radio, începând cu ora 19:00. Evenimentul are loc în cadrul proiectului Moștenitorii României muzicale organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, ca parte a Sezonului cultural România-Franța. Programul propus de pianistă cuprinde lucrări din repertoriul francez și românesc, lucrări semnate de Erik Satie, Claude Debussy, Romain Zante, Maurice Ravel și George Enescu și poate fi ascultat în direct pe frecvențele postului nostru. După recital, Axia Marinescu va oferi autografe pe discurile ei disponibile la standul Humanitas din foaierul Sălii Radio.

Recitalul din 6 iunie marchează și revenirea pianistei Axia Marinescu, în vârstă de 32 de ani, pe marile scene bucureștene; ea a părăsit România la 17 ani, pentru a-și continua studiile la școli de prestigiu din străinătate. Axia Marinescu a studiat pianul de la vârsta de 5 ani; a fost elevă a Liceului de muzică George Enescu din București. A debutat pe scena Sălii Radio la vârsta de doar 11 ani, interpretând un concert de Mozart. A fost numită atunci de critică drept "o tânără pianistă incredibilă". Numeroase premii obținute în România și în străinătate se regăsesc în palmaresul pianistei. La 17 ani a fost admisă la Conservatorul din Lausanne; a studiat apoi la Conservatorul național superior de muzică din Paris și la Conservatorul Regal din Bruxelles, find absolventă cu distincții maxime.

Proiectul Moștenitorii României muzicale organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera își propune să-i aducă pe una dintre cele mai prestigioase scene din România, cea a Sălii Radio, pe tinerii și excepționalii muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză.

Lucian Haralambie