Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

S-a stins din viață, în 26 octombrie, compozitorul Liviu Dănceanu

Publicat: vineri, 27 Octombrie 2017 , ora 11.16

Personalitate marcantă a muzicii românești contemporane (pe care a influențat-o benefic vreme de decenii atât în calitate de compozitor, dar și ca lider fondator al prestigiosului ansamblu "Archaeus"), Liviu Dănceanu s-a născut la Roman, în 1954, și a absolvit Universitatea Națională de Muzică București în 1980, la clasa de compoziție a lui Ștefan Niculescu, specializându-se, ulterior, cu Iannis Xenakis. Debutează componistic în 1978 cu lucrarea "Les héros" op.1.

Ca fondator și director artistic al ansamblului "Archaeus", Liviu Dănceanu a participat la importante întâlniri muzicale internaționale. A dirijat peste 500 concerte în țară dar și în întreaga Europă și Statele Unite ale Americii. Liviu Dănceanu a fost director artistic al festivalului "Zilele Muzicii Contemporane" de la Bacău (începând din 1992) și al "Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi" de la București (în 1992-1996 și 2001-2002).

A activat, de asemenea, ca profesor de istoria muzicii, estetică și compoziție la Universitatea Națională de Muzică din București.

Meritele sale au fost recunoscute prin numeroase premii (între care 6 ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și un Premiu al Academiei Române în 1988).

Nu în ultimul rând, Liviu Dănceanu își câștigase admirația și ca eseist de talent:

"Uneori funcționez ca un bumerang cu acțiune lentă: odată atinsă ținta, mă întorc acasă; în peregrinarile mele, fiecare eveniment constituie o țintă virtuală; sunt avid după impresii pe care le adun din toate muzicile întâlnite pe drum. Alteori sunt mânat de un singur gând, caut anume ceva, un timbru nou, o nouă formă de relief sonor etc. Câteodată slujesc la curțile feudalilor marii muzici. Altădată, dimpotrivă, perorez idei consacrate, preluate însă după chipul și asemănarea mea. În fine, există momente când urmăresc anexarea unor noi teritorii în care să-mi impun legea, obiceiurile, fiind în același timp contaminat de specificul acestor teritorii. În definitiv, nu sunt altceva decât un music-trotter care străbate în lung și în lat drumurile muzicii timpului nostru." (Liviu Dănceanu)

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Compozitorul Octavian Nemescu despre Liviu Dănceanu: "Liviu Dănceanu, colegul nostru, omul de o mare erudiție… el a fost nu numai un compozitor cu totul deosebit, dar și muzicolog, un om al previziunilor în domeniul componisticii și în domeniul culturii, autor de cărți. Pentru toată lumea muzicală din zona cultă este o mare pierdere! A fost pentru mine și cred că pentru toți colegii lui o lovitură năpraznică! Chiar în ședința pe care am avut-o astăzi la Uniunea Compozitorilor, președintele spunea că Liviu Dănceanu va dona după moartea lui locuința de la Slănic Uniunii Compozitorilor. A avut o premoniție a acestei plecări."