Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

S-a stins din viață dirijorul Jiűí Bìlohlávek

Publicat: joi, 1 Iunie 2017 , ora 14.58

Jiűí Bìlohlávek, dirijorul principal și directorul artistic al Filarmonicii Cehe, s-a stins din viață joi, 1 iunie 2017, la vârsta de 71 de ani. Șeful de orchestră se lupta de ceva vreme cu o afecțiune; Ludìk Bűezina – purtătorul de cuvânt al Filarmonicii Cehe și cel care a făcut anunțul oficial – a refuzat să ofere mai multe detalii.

În tinerețe Bìlohlávek a studiat violoncelul și abia mai târziu, la Academia de Arte Interpretative din Praga, și-a îndreptat atenția și înspre dirijat. Bìlohlávek, venit pe lume la Praga, a fost recunoscut pe plan internațional atât pentru cariera sa din sala de concert, cât și pentru cea din teatrele de operă. Bìlohlávek s-a specializat în interpretarea opusurilor conaționalilor săi - Smetana, Dvorak, Janacek, Suk, Martinu și Fibich, însă partiturile dirijate și imprimate de el includ și compoziții de Beethoven, Brahms, Wagner,Verdi, Mahler, Ravel, Puccini, Busoni și mulți alții. De-a lungul timpului șeful de orchestră ceh a colaborat cu ansambluri de renume, între ele numărându-se și Orchestra Simfonică BBC. În plus artistul a înființat el însuși o orchestră, Philharmonia Praga, împreună cu care a realizat un număr mare de înregistrări.

Bìlohlávek s-a remarcat pentru capacitatea de a obține sonorități orchestrale echilibrate, pentru precizie și lipsa dorinței de a impune excentricități personale partiturilor pe care le-a abordat.

Dumnezeu să-l odihnească.