Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Cantata 'Per la ricuperata salute di Ophelia' de Mozart și Salieri - cântată la Praga

Publicat: miercuri, 17 Februarie 2016 , ora 16.42

 Revenim, astăzi, cu noi informații despre lucrarea mozartiană redescoperită relativ recent în arhivele Muzeului Național al Cehiei - despre care aflam luni, 15 februarie 2016. Este vorba despre o compoziție colectivă, realizată de Wolfgang Amadeus și de Antonio Salieri (cel considerat, într-o percepție larg răspândită dar nu foarte fundamentată, marele rival și chiar cel care ar fi conspirat pentru otrăvirea genialului compozitor clasic, în 1791).
 Este vorba despre o cantată cu durata de aproximativ 4 minute, realizată pe un libret de Lorenzo da Ponte și cu aportul unui al treilea misterios compozitor, căruia i se cunoaște doar numele de familie - Cornetti). Partitura, datată 1785, a fost scoasă din nou la lumină după două veacuri de uitare, manuscrisul făcând parte astăzi din arhiva Muzeului Ceh al Muzicii. Cantata a devenit parte a arhivei la mijlocul secolul XX, însă identificarea autorilor a putut fi realizată abia recent. Muzicologul și compozitorul german Timo Jouko Hermann i-a recunoscut titlul în timp ce căuta prin cataloagele online ale muzeului. El a comentat că lucrarea este "cheia către o nouă înțelegere a relației dintre Mozart și Salieri".
 Cantata amintită se numește "Per la ricuperata salute di Ophelia", ceea ce în traducere ar însemna "Pentru însănătoșirea Ofeliei" și a fost compusă pentru a sărbători recuperarea sopranei engleze Nancy Storace după lupta cu o afecțiune fizică (iar Nancy Storace este chiar muziciana pentru care Mozart a imaginat partitura personajului Susanna din "Nunta lui Figaro"). Textul cantatei a fost semnat de poetul curții vieneze Lorenzo da Ponte, care a colaborat adesea atât cu Mozart (3 dintre cele mai cunoscute opere ale sale fiind pe librete de Da Ponte) cât mai ales cu Salieri, cei doi semnând împreună nu mai puțin de 6 titluri lirice.
 Cantata "Per la ricuperata salute di Ophelia" a fost prezentată la Praga ieri, 16 februarie, dar doar într-o lectură clavecinistică. În 2016 marcăm, vă reamintim, 260 de ani de la nașterea lui Mozart și 225 de la trecerea sa în eternitate.

Ștefan Costache