Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi

VIDEO. Murray Perahia – integrala suitelor franceze de Bach: Music box, 19 decembrie

Publicat: luni, 19 Decembrie 2016 , ora 15.51

Un album lansat pe 7 octombrie 2016, în premieră românească luni, 19 decembrie, de la ora 19.00.

Suntem în ajunul Crăciunului, doar câteva zile ne despart de una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății, așa că nu întâmplător am ales pentru ultima ediție a emisiunii de actualitate discografică din 2016 un album pe care-l consider o incursiune în lumea spiritualului – 90 minute cu integrala suitelor franceze de Johann Sebastian Bach, în interpretarea pianistului Murray Perahia. Un dublu CD lansat pe 7 octombrie 2016, inclus și în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016. Până în 15 ianuarie 2017 mai aveți posibilitatea să ascultați și să dați note albumelor preferate; iar între 26 și 30 decembrie aveți posibilitatea să reascultați la Radio România Muzical discurile care au suscitat cel mai mult interesul publicului român.

Murray Perahia consideră suitele franceze drept “Bach de cel mai înalt nivel”. Anul acesta a adus pentru Murray Perahia o premieră: după 43 de ani colaborare cu casa Sony, el a semnat un contract de exclusivitate cu Deutsche Grammophon, iar primul disc pe care l-a realizat în cadrul acestei noi colaborări a fost tocmai această integrală a suitelor franceze de Bach. În paranteză fie spus, exact în aceeași zi în care s-a lansat acest disc Deutsche Grammophon, 7 octombrie, casa Sony lansa un disc Bach cu Murray Perahia, conținând câteva dintre cele mai apreciate înregistrări cu muzică de Bach realizate de acesta... Însă la Sony, Murray Perahia nu a înregistrat decât Suitele engleze, așa că integrala Suitelor franceze nu putea decât, evident, să capteze atenția publicului de pretutindeni, având în vedere prestigiul de care se bucură Murray Perahia.

Murray Perahia, unul dintre pianiștii emblematici pentru timpurile noastre

Va împlini 70 ani în 2017 și este considerat unul dintre cei mai mari interpreți ai contemporaneității. Cariera sa este jalonată de numeroase premii, printre care trei premii Grammy pentru discurile sale, dintre care unul pentru un disc Bach. A studiat și a fost influențat de mari nume: Pablo Casals, Vladimir Horowitz. De altfel, Murray Perahia a vorbit despre cât de importantă a fost legătura avută cu Horowitz, al cărui apropiat a fost în ultimii ani de viață ai acestuia. Și iată că și Perahia, ca și Horowitz, ajuns la vârsta senectuții, alege să schimbe casa de discuri cu care a colaborat o întreagă viață. Pentru Horowitz, a fost o experiență reușită; probabil va fi și pentru Perahia. Cel puțin, acest album Bach cu suitele franceze este un început de bun augur.

Murray Perahia a fost de trei ori invitatul festivalului Enescu de la București, ultima dată în anul 2015. Așa că melomanii au putut constata și pe viu de ce faima acestui pianist este atât de mare: pentru că Murray Perahia creează în jurul său o atmosferă magică, ceea ce este și mai evident în repertoriul bachian. Perahia nu doar că a interpretat multe lucrări de Bach, dar a și reflectat mult asupra muzicii lui Bach – este cunoscut episodul de la începutul anilor 90 când o infecție de la o mână l-a împiedicat să cânte pentru o perioadă îndelungată, iar Perahia și-a petrecut acele luni studiind partiturile bachiene.

Critica internațională

...a salutat apariția acestui disc: Gramophone Magazine și BBC Music Magazine l-au desemnat discul lunii noiembrie 2016. “O versiune pe care o găsești din ce în ce mai convingătoare pe măsură ce o asculți” – scria BBC Music Magazine. “Așa cum așteptam de la Perahia, totul sună natural și inevitabil. Ego-ul său nu se face simțit: el este un mijlocitor între compozitor și public, de o puritate pe care puțini o pot realiza” – scrie și Gramophone Magazine.

O realizare excepțională, un Bach de care avem nevoie, în ajunul unui sărbători creștine, cu atât mai mult; logică muzicală, rafinament, naturalețe, spiritualitate – toate acestea pe acest album care cred că este unul de referință.

Cristina Comandașu