Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi

VIDEO. Glass Effect - album în premieră absolută la CD Review din 3 și 4 noiembrie la CD Review

Publicat: miercuri, 2 Noiembrie 2016 , ora 16.01

Tu ești efectul special al acestei seară.

Cu mai bine de 5 ani în urmă, artista olandeză de origine coreană l-a cunoscut pe renumitul compozitor american Philip Glass, unul dintre cei mai influenti creatori ai secolului XX. Acest punct de întâlnire avea să marcheze începutul unei noi călătorii muzicale pentru Lavinia Meijer, cu orientare către minimalismul muzicii lui. Acest punct de întâlnire avea să marcheze începutul unei noi călătorii muzicale pentru Lavinia Meijer, cea care de altfel s-a apropiat de creația lui Glass tocmai pentru că era în căutarea de noi peisaje sonore pe care să le exploreze cu ajutorul instrumentului său.

Așa l-a cunoscut pe Philip Glass în 2011. Apoi el a invitat-o pe Lavinia Meijer să colaboreze pentru concertul pe care acesta l-a susținut la Amsterdam, unde artista a interpretat lucrarea pentru harpă Metamorfoze. 

Tu ești efectul special al acestei seară, a declarat Philip Glass după spectacol și au plănuit să realizeze un album care să cuprindă creații ale compozitorului. Astfel a apărut primul album Meijer - Glass, lansat în anul 2012, care cuprinde lucrările Metamorfoze și The Hours, un album cotat cu 5 stele nu doar de presa europeană. 

Philip Glass a contribuit și la alegerea programului acestui proaspăt album, Glass Effect, un album în două volume, primul dedicat studiilor pentru pian semnate de compozitor, în transcrierea pentru harpă a Laviniei Meijer, iar al doilea volum este dedicat unor creații ale unor tineri compozitori influențați de Glass.


Glass Effect

Încă din 2015, Lavinia Meijer s-a concentrat pe transcrierea pentru harpă a Studiilor pentru pian de Philip Glass, un proces în care însuși compozitorul s-a implicat foarte mult. De altfel, același Philip Glass a contribuit la alegerea programului acestui proaspăt album, Glass Effect. 

Lavinia Meijer scrie: Studiile pentru pian de Philip Glass explorează o varietate de tempouri, texturi sonore, tehnici de creație si armonii care dau o imagine de ansamblu minunată a ceeace înseamnă Glass în muzica contemporană. El a reușit să creeză o schimbare limbajului muzical într-o perioadă de peste 20 de ani, între 1991-2012.

Al doilea volum al albumului a fost conceput plecând de la ideea de a alege o varietate de compozitori care, fiecare în parte, ar putea contribui la întregirea universului sonor al lui Philip Glass. Islandezul Olafur Arnalds, americanii Bryce Dessner, Ellis Ludwig - Leone și Nico Muhly, germanul Nils Frahm, belgianul Wim Mertens sunt cei care, în opinia Laviniei Meijer, reinterprează măiestria Glass în moduri inovatoare. 

Trebuie spus că Philip Glass își sărbătorește a 80-a anuversare, în ianuarie 2017, iar acest album este cadoul de suflet al Laviniei Meijer pentru el. Artista interpretează cu pasiune și dezinvolură această muzică ce reprezintă pentru ea o emoționantă explorare a universului sonor. Și rodul acestui efort este o ambianță plăcută auzului. 

Iată argumentele cu care vă invit pe 3 si 4 noiembrie să ascultați în premieră absolută selectiuni de pe Glass Effect, albumul Laviniei Meijer, la CD Review (12,15).


Gabriel Marica