Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi

VIDEO. Pianistul Igor Levit - Variațiunile Goldberg: Music box, 11 iulie

Publicat: vineri, 1 Iulie 2016 , ora 16.07


Vă prezint un disc apărut la finalul lunii octombrie 2015, album salutat de presa internațională: protagonist este pianistul Igor Levit, iar pe acest album regăsim, printre altele, Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, lucrarea pe care o vom asculta pe 11 iulie. Pe celelalte două CD-uri ale acestui album: Variațiunile de Beethoven pe o temă de Diabelli și Variațiunile lui Frederic Rzewski pe tema "The People United Will Never Be Defeated".

Albumul a fost desemnat discul lunii noiembrie 2015 de revista Gramophone și discul lunii ianuarie 2016 de revista BBc Music Magazine; la Radio România Muzical este prezentat în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Igor Levit împlinește anul acesta 29 ani; însă realizările sale depășesc așteptările vârstei pe care o are. S-a născut în Rusia, la Nijni Novgorod și a început să studieze pianul la vârsta de 3 ani; în 1995, când avea 8 ani, s-a mutat cu familia în Germania, la Hanovra, unde a și studiat din anul 2000. Igor Levit este laureatul unor concursuri prestigioase: cel puțin la fel de importantă a fost și numirea sa ca BBC Radio 3 New generation artist între anii 2011-2013. Și bineințeles, faptul că are un contract cu o binecunoscută casă de discuri, Sony, unde a publicat deja 3 discuri: primul a apărut în 2013 și a primit Newcomer Award din partea BBC Music Magazine și un premiu Echo; al doilea, cu partite de Bach a fost discul lunii octombrie 2014 la revista Gramophone; al treilea - albumul pe care-l ascultăm astăzi este o nouă bornă în devenirea sa interpretativă.

În fond, a cânta Variațiunile Goldberg după Glenn Gould este o adevărată provocare pentru oricare pianist, mai ales pentru unul tânăr. Însă Igor Levit are curajul de a-și impune vocea personală: Variațiunile Goldberg sunt cântate într-un stil care îmbină rigurozitatea cu ornamentația liberă de tip baroc; Igor Levit crează o poveste pe care o deapănă asemenea unui Șeherazade bachiene, într-un timp surprinzător de lung - înregistrarea se întinde pe parcursul a aproape 80 minute, adică dublu față de durata Variațiunilor Goldberg, în prima versiune înregistrată de Glenn Gould.

O aventură fascinată - un excepțional pianist într-una dintre cele mai pretențioase lucrări bachiene - Variațiunile Goldberg, și aceeași senzație că pianistul cântă chiar alături de cel care ascultă - aceleași zgomote de respirație pe care le auzim și în versiunile lui Glenn Gould.

Albumul lui Igor Levit poate fi ascultat luni, 11 iulie, de la ora 19.00. 

Cristina Comandașu