Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi
VIDEO. Premieră discografică românească - integrala simfoniilor de Beethoven cu Filarmonica din Berlin și Sir Simon Rattle
Pe parcursul lungii și prestigioasei sale existențe, Orchestra Filarmonicii din Berlin s-a bucurat de colaborări cu dirijori excepționali, care au marcat lumea muzicală internațională și și-au pus amprenta asupra dezvoltării orchestrei berlineze. Muzicienii germani au prețuit încă de la formarea orchestrei, în 1882, relațiile constructive și de lungă durată cu maeștrii aflați la pupitrul dirijoral din fața lor. Astfel, într-o istorie ce se întinde pe parcursul a 134 de ani, Filarmonica din Berlin a avut doar șase șefi de orchestră angajați permanent: Hans von Bülow, Arthur Nikisch, Wilhelm Furtwängler, Herbert von Karajan, Claudio Abbado și în ultimii ani pe Sir Simon RattleImprimarea ciclului de simfonii beethoveniene a marcat întotdeauna momente semnificative în parcursul istoric al Filarmonicii berlineze. Există deja înregistrări ale acestor capodopere simfonice cântate de muzicienii din prestigiosul ansamblu german sub bagheta lui Herbert von Karajan (care este autorul a nu mai puțin de patru versiuni discografice, dintre care trei sunt la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Berlin) și a lui Claudio Abbado, iar așteptările în privința noii viziuni interpretative a lui Sir Simon Rattle, actualul dirijor șef al instituției, sunt la fel de mari. Dacă vă întrebați ce face aceste simfonii speciale, de ce li se acordă în continuare atâta atenție, Rattle explică: "Unul dintre lucrurile pe care le face Beethoven este să ne dea o oglindă în care să privim fiecare dintre noi - o oglindă în care puteam vedea cine suntem ca muzicieni." Partiturile în sine conțin o bogăție de emoții extreme și idei componistice excepționale și chiar revoluționare ce nu fac decât să descopere calitățile orchestrei care le cântă și să pună sub lupă (și) viziunea dirijorului.
Despre propria sa abordare interpretativă, Sir Simon Rattle mărturisește: "(Există riscul) să îl faci pe Beethoven să pară prea sofisticat sau elegant, îl poți "curăța" excesiv. Poți încerca să îl faci să cadă de acord cu el însuși când, de fapt, cel mai adesea el se luptă cu sine. Eu am senzația că e bine ca muzica să fie cât mai simplu cântată." Concertele pe care Orchestra Filarmonicii din Berlin și dirijorul ei le-au prezentat în octombrie 2015 au fost îndelung aclamate pentru entuziasmul interpretărilor, publicul ridicându-se în picioare și la finalul concertelor cu seria beethoveniană susținute la Paris, Viena și New York.
Aveți acum ocazia să ascultați, în premieră discografică, integrala simfoniilor de Lodwig van Beethoven, în săptămâna de Arpeggio ce începe în 9 mai 2016. De la ora 11 și 30 de minute ascultați zilnic, de luni și până vineri, capodoperele componistice într-o versiune - ea însăși - demnă de intrat în legendă. În plus, vă invit să urmăriți declarații ale lui Sir Simon Rattle și un interviu cu singurul muzician român din Orchestra Filarmonicii din Berlin, violonistul Laurențius Dincă, angajat al instituției încă din anul 1984.