Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi

VIDEO. Love - albumul sopranei Simone Kermes - CD Review, 21 aprilie 2016

Publicat: marți, 19 Aprilie 2016 , ora 14.23
Vocea cu respirația infinită. 

Este una dintre cântărețele care se află acum în fruntea interpretelor muzicii vechi. Nu pot să nu remarc legatoul unic, puritatea de argint a glasului care o face pe Simone Kermes o voce atât de specială. Are toate atuurile tehnice și o stăpânire admirabilă a coloristicii vocale, de la sunetul alb, non-vibrat, până la cel încărcat de tensiuni apropiate de drama wagneriană, bineînțeles în limita posibilităților sale de soprană de coloratură. Dar ce impresionează cel mai mult este respirația, care pare infinită și îi permite să traseze linii melodice de o amploare instrumental, bogate în arabescuri si ornamentații. Se pare că această tehnică de respirație nu era necunoscută cântăreților din secolul al 17-lea. De la apogeul barocului încoace această amplitudine miraculoasă, aș spune pentru noi, s-a pierdut treptat. Simone Kesmes demonstrează în numeroasele ei concerte și dovezi înregistrate că a găsit parcă, "piatra filozofală" a acestei tehnici vocale, pe care o etalează triumfătoare în aparițiile sale scenice sau discografice. N-aș spune că e singura, dacă mă gândesc doar la Cecilia Bartoli, dar acesta este un argument nesemnificativ în fața plăcerii de a o asculta.

Simone Kermes este o soprană de coloratură multipremiată. Pentru albumele ei solo, ea a primit o serie de premii internaționale, cum ar fi Premiul anual Deutsche Schallplattenkritik, premiul Echo Klassik în anul 2011 -" Cântăreața anului", Diapazonul d`Or, Premiul Midem și multe altele. În aprilie 2013, a primit unul dintre cele mai importante premii culturale ale Rusiei, Golden Mask, pentru excelenta sa prestație scenică în rolul Fiordiligi din opera "Cosi fan tutt"e de Mozart, la Teatrul Academic de Stat Ceaikovski din Perm.


Un album cu infățișare pop?


Love este un album care se aseamănă izbitor cu albumele pop sau chiar rock. Și asta pentru că editorul Sony Classical a dori prin toate mijloacele să ne arate că trăirile noastre nu s-au schimbat, că muzica unor Tarquinio Merula, Claudio Monteverdi, Antoine Boesset, Barbara Strozzi, Henry Purcell, Francesco Mannelli, Michael Lambert, Luis de Briceno, Gionvanni Legranzi, John Eccles, Antonio Cesti sau John Dowland este uimitor de actuală. Prin conținut, artiștii mă conving pe deplin. Simone Kermes cu interpretarea ei plină de viață, dicția excelentă, fie că vorbim de limba italiană, spaniolă sau de engleza din vremea lui Shakespeare, împreună cu decorul creat de Orchestra "La Magnifica Comunita", dirijor Enrico Casazza se completează firesc într-o muzică pe care o asculți cu mare plăcere. Nu pot să pun decât pe seama dorinței, zic forțate, de a lansa un album modern, faptul că nici unul dintre compozitorii acestor arii de dragoste nu se regăsesc pe coperta albumului.

Totusi, dincolo de asta, vă recomand să votați acest album în campania noastră "Votează discul de muzică clasica al anului 2016"

Gabriel Marica