Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi
VIDEO. Nikolaus Harnoncourt – Beethoven, Simfoniile a 4-a și a 5-a
Rostind numele lui Nikolaus Harnoncourt, dincolo de regretul recentei sale dispariții, se mai adaugă și un altul, legat de faptul că acest maestru al baghetei si orchestra sa, Concentus Musicus din Viena, nu ne-au lăsat o integrală a simfoniilor lui Beethoven. Pe 5 februarie 2016 a fost lansat albumul care cuprinde Simfoniile a 4-a și a 5-a, înregistrări realizate cu aproape 10 luni inainte ca Nikolaus Harnoncourt să ne părăsească fizic, pentru totdeauna. Este vorba despre o inregistrare live a concertului cu casa inchisă susținut în luna mai 2015 la Musikverein Vienna, concert în care Concentus Musicus a construit peisajul sonor din vremea compozitorului folosind instrumente de epocă.
Un album cântec de lebădă
Se vorbește de dorința dirijorului de a face acest ultim concert cu orchestra pe care a construit-o în 1953, un concert Beethoven, înainte de retragerea sa definitivă de la pupitru. Se speculează ideea unui rămas bun pe care astfel a dorit să și-l ia de la lumea muzicală, despre un omagiu pe care muzicienii din orchestră au vrut să îl aducă mentorului lor. Cert este că în contextul actual, acest concert și albumul rămas în urma sa au căpătat multiple semnificații.
Dincolo de aceste binevenite, deja legende, legate de apariția albumului rămâne înregistrarea în sine, una de referință, chiar și la mai puțin de două luni de la lansare. În urmă cu două decenii, Nikolaus Harnoncourt a înregistrat una dintre cele mai originale și mai satisfăcătoare integrale ale simfoniilor lui Beethoven cu Orchestra de Camera a Europei.
Apropierea lui Nikolaus Harnoncourt de muzica lui Beethoven face ca acest album să reprezinte, în fond, viziunea sa finală asupra muzicii acestui compozitor. Casa Sony Classical s-a grăbit să finalizeze acest album după anunțul de retragere al lui Nikolaus Harnoncourt din decembrie 2015, anunțându-l, premonitoriu, ca fiind ultima înregistrare făcută de marele dirijor.
Evident că dramatica Simfonia a 5-a are nevoie de nicio prezentare specială. Veți găsi însă că interpretarea lui Nikolaus Harnoncourt este una inovatoare. În prefața albumului, dirijorul declară că Beethoven în a 5- a sa simfonie a fost înțeles complet greșit. Harnoncourt crede că partitura nu are nimic de-a face cu destinul. El spune că ea se referă aici la revolta maselor, iar această simfonie este cea mai mare și mai clară declarație politică a lui Beethoven.
În acest context, Nikolaus Harnoncourt a scos la iveală detalii sonore surprinzătoare folosindu-se de instrumentele de suflat din vremea lui Beethoven, rareori prezente pe scenele de concert. Strigătul lor adaugă un plus de dramatism partiturii.