Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi

Bartok cu Sarah și Deborah Nemțanu - Music box, 1 februarie

Publicat: vineri, 29 Ianuarie 2016 , ora 10.34

Vă propun un disc pe care apare un nume românesc, lansat pe 8 ianuarie 2016 la casa Decca. Numele este cel al surorilor Sarah și Deborah Nemțanu care au înregistrat cele 44 duouri de Bela Bartok pe un album inclus și în campania Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Cele 44 duouri de Bela Bartok au fost scrise în anul 1931, în primul rând, ca o lucrare didactică, Bartok fiind în acea perioadă profesor. Și într-adevăr, primele piese sunt foarte ușoare, însă pe măsură ce vom avansa spre finalul ciclul, se va sesiza creșterea dificultății tehnice, dar și o schimbare de limbaj, care devine mult mai complex, cu momente disonante.

În 2015, la festivalul Enescu, am avut ocazia să le ascultăm pe cele două surori Nemțanu, născute într-o familie de români stabilită în urmă cu mulți ani în Franța; tatăl lor, Vladimir Nemțanu a emigrat în Franța spre finalul anilor șaptezeci și a devenit concertmaestru al Orchestrei Naționale Bordeaux Aquitane; fiicele lui, născute în 1981 și 1983, au început să studieze vioara alături de el.

Astăzi, Sarah Nemțanu este concertmaestru al Orchestrei Naționale a Franței, iar Deborah Nemțanu, a Orchestrei de Cameră din Paris. În 15 mai 2015, Sarah Nemțanu a fost și solista Orchestrei Naționale Radio, la Sala Radio.

Au fost deci în 2015 două prilejuri pentru a descoperi live măiestria celor două violoniste, cu un sunet amplu, bogat, pe care de asemenea îl sesizăm și în aceste duouri de Bartok pe care cele două le interpretează de când erau mici copii. Cronicarii internaționali au sesizat și faptul că ascendența românescă a celor violoniste le conferă o mai mare înțelegere a muzicii lui Bartok, bazată în mare parte pe teme de origine populară: maghiară, românescă, ucraineană, în cele mai multe cazuri.

O călătorie sonoră interesată propusă de o interpretare a unei lucrări pentru care, cel puțin în secolul XXI, nu există nicio altă versiune de referință.

Cristina Comandașu