Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Lunchtime concerts la Concerte de 5 stele

Publicat: joi, 5 Ianuarie 2023 , ora 14.12

Lunchtime concerts, seria de recitaluri organizată de BBC3 la Wigmore Hall din Londra, revine la Radio România Muzical. Luni 9 ianuarie, de la ora 15.00 veți avea ocazia să ascultați în cadul Concertelor de 5 stele un recital susținut de Trio-ul cu pian "Mithras". Această serie de recitaluri aduce în fața publicului muzicieni consacrați, deja faimoși pe plan internațional, dar și artiști tineri, care au făcut sau fac parte din programul de promovare BBC New Generation Artists. Trio-ul cu pian "Mithras" face parte din acest program din 2019. Trio-ul are în componență pe violonistul din Republica Moldova Ionel Manciu, alături de violoncelistul Leo Popplewell și pianistul Dominic Degavino. Din mai 2022, Ionel Manciu este prim concertmaestru al Orchestrei Filarmonicii din Țările de Jos. Alături de partenerii săi din Trio-ul cu pian "Mithras", Ionel Manciu concertează din 2017 când ansamblul a fost format la Guildhall School of Music & Drama. Trio-ul a câștigat deja o serie de premii - inclusiv premiul Royal Philharmonic Society Henderson Chamber Ensemble Award 2019 - și este, cum vă spuneam, membru al programului BBC Radio 3 New Generation. Cei trei muzicieni au cântat în multe dintre sălile de concert din Londra, inclusiv Queen Elizabeth Hall, Purcell Room și Milton Court Concert Hall.

De asemenea au avut apariții regulate în festivaluri din Marea Britanie și Europa. Muzicienii sunt exponenți pasionați ai muzicii contemporane interpretând, la Sala Solti din Budapesta, premiera mondială a unei lucrări, pe care Péter Tornyai a dedicat-o trio-ului. Și în 9 ianuarie, la Wigmore Hall din Londra Trio-ul cu pian "Mithras" va interpreta în primă audiție absolută Lucrarea "Petrichor" a tinerei compozitoare britanice Joy Lisney. Lucrarea lui Lisney este încadrată de Fantezia în la minor a mult mai celebrului său predecesor Frank Bridge și Trio cu pian op. 70 nr. 1 în Re major de Ludwig van Beethoven.

60 minute sunt alocate acestui recital, așa că sunteți invitați în spațiul emisiunii Concerte de 5 stele să ascultați și selecțiuni din concertul susținut de Orchestra Națională BBC - Țara Galilor la Royal Albert Hall din Londra. Concertul inclus în Festivalul BBC-Proms - ediția 2022 a fost dirijat de Ryan Bancroft și a cuprins Simfonia fantastică op. 14 de Hector Berlioz.

Concerte de 5 stele, Luni 9 ianuarie 2023, ora.15.00.

Jeanine Costache