Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE de la Munchen: dirijorul Yannick Nezet-Seguin și pianista Beatrice Rana

Publicat: miercuri, 4 Mai 2022 , ora 19.58


Transmis în direct la România Muzical vineri 6 mai, de la 21.00, evenimentul de Munchen este unul aparte. Stagiunea Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze anunță un program foarte interesant, având în prim plan doi oaspeți de prim rang ai vieții muzicale internaționale actuale. Este, de fapt, al doilea concert susținut la Munchen, dintr-o serie care va continua până în 14 mai la Viena, Hamburg, Frankfurt, Luxembourg și apoi la Philharmonie de Paris.

Din politețe, să începem cu pianista italiană Beatrice Rana - o prezență familiară în programele transmise Live de Radio România Muzical, de pe podiumuri importante ale Europei... În perioada când stagiunile au început să se reia, cu greu, întâi fără public în sală, Beatrice Rana (născută în ianuarie 1993) a cântat cu multă dăruire, așteptând cu nerăbdare (așa cum mărturisea într-un interviu) revenirea auditorilor în scaunele lor, pentru a simți cu adevărat comunicarea artistică directă! Multiplu laureată a unor dificile competiții pianistice internaționale, Beatrice Rana optează frecvent pentru universul concertistic romantic (fără a ocoli - de exemplu - muzica Barocului sau cea modernă, chiar contemporană).

În această serie de apariții alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, Beatrice Rana aduce în prim plan o partitură mai rar prezentă pe afișe: Concertul în la minor op.7 scris de Clara Wieck - cea care l-a și interpretat în primă audiție la Leipzig, sub bagheta lui Felix Mendelssohn, pe când avea doar 14 ani... Ultima parte a lucrării a fost realizată prima, urmând să fie doar un "Konzertsatz", la a cărui orchestrație se pare că a contribuit cu îndrumări și discipolul tatălui autoarei, pe nume... Robert Schumann, cel care i-a devenit și soț, în 1840.

Despre dirijorul de origine canadiană Yannick Nezet-Seguin s-a scris de câțiva ani buni în termenii cei mai laudativi pe diferite meridiane ale globului:

"Are întreaga lume la vârfurile degetelor sale!"

" Cel mai mare generator de energie aflat acum pe podiumul internațional!"

"Este un mare Maestru!” sau "arta sa bate deja la porțile Raiului!"

Dacă enumerăm doar câteva dintre funcțiile și titlurile pe care le deține deja în fruntea mai multor prestigioase colective muzicale putem creiona ușor dimensiunea la care a urcat deja cariera acestui șef de orchestră (și pianist) de 47 de ani: este director muzical la Orchestra din Philadelphia (din 2012) și la Metropolitan Opera din New York (din 2018), este director artistic și principalul dirijor al celui mai important ansamblu simfonic din Montreal (din anul 2000), dirijor onorific al Filarmonicii din Rotterdam (după ce a fost un deceniu directorul muzical al orchestrei), membru onorific al Orchestrei de Cameră a Europei... Un palmares impresionant îl constituie și discografia sa, care cuprinde o amplă listă de integrale simfonice romantice, dar și numeroase creații contemporane.

Ca o simbolică rememorare a legăturii dintre familia Schumann și Johannes Brahms, Yannick Nezet-Seguin a decis să alăture opusului concertant de Clara Schumann (așa cum este mult mai cunoscută marea pianistă a secolului XIX) cea de a III-a Simfonie a compozitorului născut la Hamburg în mai 1833 (an în care se afirmă în unele studii că ar fi fost realizate inițial liniile ultimei părți a concertului scris de o copilă-minune, care a venit pe lume în 1819)...

În deschiderea serii este programat un opus nou, comandat de mai multe orchestre de prestigiu actuale (printre care și BRSO) compozitorului danez Hans Abrahamsen, care în acest an va împlini 7 decenii de viață. Titlul lucrării este în franceză: "Vers le silence"; sunt amintite ca surse de inspirație cele patru elemente - foc, pământ, vânt și apă - care sunt însoțite și de al cincilea: natura transcendentă.

Anca Ioana Andriescu