Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Concerte de 5 stele - Din arhiva Orchestrelor Radiodifuziunilor germane din Hamburg și Hanovra

Publicat: joi, 15 Aprilie 2021 , ora 11.50

La Radio România Muzical, vă invităm să vizitați două orașe care au un rol important în viața muzicală europeană: Hamburg și Hanovra. Astfel, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, veți avea ocazia de a asculta numeroase concerte din Arhiva a două importante Radiodifuziuni Germane, cea din Hamburg și cea din Hanovra.

Hamburg - Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Nord-Germane/ Orchestra Simfonică NDR/Orchestra Elbphilharmonie

Hamburg este un reper al societății contemporane atât din punct de vedere comercial dar și din cel cultural. De-a lungul timpului, aici, au co-existat diversele stiluri muzicale fiecare cu stelele sale. Să ne reaminim doar de faptul că este locul de naștere al marelui compozitor Johannes Brahms dar și locul în care Oscar Fetrás și-a prezentat nenumăratele sale valsuri. Tot aici, au fost fondate diverse instituții dedicate universului sonor, precum Opera de Stat, Laeiszhalle, Musikhalle Hochschule für Musik und Theater. Desigur, o la fel de mare importanță a fost acordată și înființării unor ansambluri care în timp și-au câștigat locul binemeritat în lumea artistică. Un astfel de exemplu este și Orchestra Radiodifuziunii Germane din Hamburg, care de la începuturile sale și până acum a avut diverse titulaturi: Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Nord-Germane/ Orchestra Simfonică NDR/Orchestra Elbphilharmonie (din ianuarie 2017).

Istoria acestui ansamblu radio a început cu un prim concert susținut în 1945 cu Yehudi Menuhin ca solist și cu Schmidt-Isserstedt ca prim - dirijor șef, postură în care s-a aflat până în 1971. Apoi, între anii 1972-1990, la pupitrul dirijoral au fost Moshe Atzmon, Klaus Tennstedt și Günter Wand. În această perioadă orchestra s-a evidențiat prin interpretările repertoriului clasic și romantic, în care un loc aparte l-au ocupat creațiile semnate de Ludwig van Beethoven și Anton Bruckner, ale compozitorilor de secol XX, precum Bernd Alois Zimmermann, Wolfgang Rihm și Hans Werner Henze dar și prin nenumăratele înregistrări realizate la importante case de discuri. Dovada performanțelor sale au fost și distincțiile acordate: "Medalia Johannes Brahms" în 1998, Premiul pentru cea mai bună interpretare live în Japonia în 2000 și Premiul Grammy la categoria "Best Classical Compendium" în 2014.

În următorii ani, până în prezent, ca dirijori principali au fost invitați John Eliot Gardiner, Herbert Blomstedt, Christoph Eschenbach, Christoph von Dohnányi, Thomas Hengelbrock, Alan Gilbert și Krzysztof Urbanski.

Din Arhiva acestei renumite orchestre veți avea ocazia de a audia concerte care au avut loc între anii 2011- 2021 și care i-au avut ca soliști printre alții pe pianiștii Christopher Park, Alexander Melnikov, Piotr Anderszewski și Cho Seong-Jin Cho, pe violoncelista Sol Gabetta, trompetistul Jeroen Berwaerts și ca dirijori pe Christoph Eschenbach, Keri-Lynn Wilson, Alain Buribayev, Herbert Blomstedt, Constantin Carydis, Krzysztof Urbanski.

Hanovra- Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii Germane din Hanovra

Hanovra, este un alt punct de reper pe harta Europei. Este un oraș care te surprinde cu Grădinile Herrenhäuser, cu clădirea Primăriei Noi, cu Aegidinkirche în care în interiorul turnului se află Clopotul Păcii de la Hiroshima, oferit Hanovrei de către orașul înfrățit. Tot aici, există și numeroase muzee, teatre, Opera și se organizează două importante competiții: "Hanover International Violin Competition" și "Classica Nova International Music Competition".

În Hanovra își desfășoară activitatea și Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii din Hanovra. Actualul ansamblu a fost fondat în 1950 inițial sub numele de Rundfunkorchester Hanovra, avându-l ca dirijor-șef pe Willy Steiner, care a ocupat acest post până în 1975. În timpul mandatului său, orchestra și-a schimbat ulterior numele în Radiophilharmonie Hannover iar din 2003, orchestra a revenit la numele de NDR Radiophilharmonie.

După Willy Steiner, ca dirijori-șefi au fost invitați Bernhard Klee, Eiji Ōue și Eivind Gullberg Jensen iar din 2014 Andrew Manze, căruia i s-a prelungit contractul până în 2023.

Din Arhiva acestei renumite orchestre veți avea ocazia de a audia concerte care au avut loc între anii 2011- 2021 și i-au avut ca soliști printre alții pe contralta Nathalie Stuzmann, violoniștii Viktoria Mulova, Christian Tetzlaff și Julian Rachlin, pe pianiștii Leif Ove Andsnes, Benjamin Grosvenor și Nicholas Angelich, violoncelistul Truls Mørk și ca dirijori pe Eiji Ōue, Eivind Gullberg Jensen și Andrew Manze.

Așadar, în exclusivitate, la Radio România Muzical, înregistrări din Arhiva a două importante Radiodifuziuni europene, din Hamburg și Hanovra, doar la Concerte de 5 stele, de luni până vineri. Prezintă Ana Voinescu, Laura Ana Mânzat și Simona Dimitriu.

Octavia Galescu