Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Muzica clasică – Inspirație. Dialog cu violoncelistul Andrei Ioniță

Publicat: luni, 15 Februarie 2021 , ora 16.35

"Muzica clasică - Inspirație" este titlul întâlnirilor lunare propuse de Rotary Club Pipera și Radio România Muzical începând cu ianuarie 2021. Inspirație, prin modelul oferit de mari muzicieni români, pentru care profesia este, cu adevărat, misiune. Inspirație, prin bucuria pe care o aduc celor care-i ascultă, inspirație, prin mesajul artei lor.

În 22 februarie, de la ora 18.30, protagonistul întâlnirii "Muzica clasică - Inspirație" este violoncelistul Andrei Ioniță, cel mai cunoscut și apreciat, la nivel internațional, violoncelist român al momentului. În 2015, Andrei Ioniță cucerea Medalia de Aur la una dintre cele mai importante competiții din lume - Concursul Ceaikovski de la Moscova - devenind astfel primul român care reușea această performanță în întreaga istorie a acestui concurs înființat în 1958. Ulterior, Andrei Ioniță și-a consolidat statura de solist concertist la nivel internațional: a făcut parte din programul BBC New Generation Artist (2016-2018), care a condus, printre altele, și la apariția primului său disc de autor (2019), a fost artist în rezidență al Orchestrei Simfonice din Hamburg, în stagiunea 2019-2020.

Andrei Ioniță a susținut un recital în aprilie 2019 la București, în cadrul proiectului "Moștenitorii României muzicale", un eveniment ce s-a bucurat de un extraordinar succes de public și de critică.

În februarie 2020, Andrei Ioniță, acompaniat de pianista Daria Tudor, va reprezenta România în cadrul seriei Europe@home, găzduită de celebrul violonist Daniel Hope la Berlin. Concertele online organizate de Daniel Hope în colaborare cu televiziunea Arte au fost urmărite din martie 2020, de la începutul pandemiei COVID19, de milioane de oameni.

Puteți partica la întâlnirea cu Andrei Ioniță din 22 februarie, pe platforma zoom, accesând acest link.

https://us02web.zoom.us/j/82191015339?pwd=YkdydXNmRnFKZmpjNmZ3V09zTkZMUT09

Întâlnirea este moderată de Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical și inițitoarea proiectului "Moștenitorii României muzicale".

Proiectul "Moștenitorii României muzicale", este organizat, începând cu anul 2018 de Radio România Muzical, unicul post românesc de radio dedicat muzicii clasice, și Rotary Club Pipera. Proiectul își propune susținerea tinerilor muzicieni români valoroși, veritabili ambasadori culturali pentru țara în care s-au născut și s-au format. Pe parcursul a trei ani au fost organizate 14 recitaluri și concerte la Sala Radio, transmise în direct la nivel național; toate înregistrările au fost propuse și Uniunii Europene de Radio, tinerii noștri muzicieni putând fi ascultați și la posturi prestigioase, precum BBC. Relevante sunt numele muzicienilor care au fost protagoniștii acestor veritabile evenimente ale vieții bucureștene de concert: pianiștii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Mara Dobrescu (2018), violoncelistul Andrei Ioniță, pianista Axia Marinescu, violonista Ioana Goicea, pianista Sînziana Mircea și Romanian Chamber Orchestra, dirijor Cristian Măcelaru (2019), violoncelistul Valentin Răduțiu, Romanian Chamber Orchestra, dirijor Cristian Măcelaru, pianiștii Cadmiel Boțac și Kira Frolu, contrabasistul Vlad Rațiu și violoncelistul Cornelius Zirbo (2020). A fost lansat și un dublu CD, la Editura Casa Radio, conținând înregistrările a trei dintre recitalurile pentru pian din cadrul proiectului. În 2020, a fost lansată și bursa "Moștenitorii României muzicale", care se adresează tinerilor cu vârste între 16 și 24 ani. Bursa a revenit pianistului Cadmiel Boțac; Kira Frolu, Vlad Rațiu și Cornelius Zirbo au fost finaliști.