Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Cristian Măcelaru - portret dirijoral la Editura Casa Radio

Publicat: marți, 24 Noiembrie 2020 , ora 16.43

În preajma sărbătoririi Zilei Naționale a României, promovarea oamenilor care fac cinste țării și care pot constitui modele veridice pentru tinerele generații este cu atât mai oportună. Un astfel de model este dirijorul român Cristian Măcelaru, probabil cel mai bine cotat dirijor român al ultimilor ani, din perspectivă internațională. Editura Casa Radio prezintă, cu bucurie, publicului român un al doilea album - portret dirijoral al reputatului artist român, sub titlul "Cristian Măcelaru - Orchestra Națională Radio. Ceaikovski, Dvoűák". Compact-discul va fi difuzat luni, 30 noiembrie, începând cu ora 11.30, la postul Radio România Muzical, partener în realizarea acestui album. Totodată, la această dată se împlinesc 92 de ani de la difuzarea primului concert susținut de Orchestra Națională Radio; așadar, la 30 noiembrie 1928, în prezența publicului aflat în fața aparatelor de radio și sub conducerea compozitorului Mihail Jora se "semna" muzical actul de înființare al Orchestrei simfonice Radio. De atunci, ansamblul contribuie neîntrerupt la consolidarea vieții artistice românești.

Tot luni, 30 noiembrie, publicul va putea urmări - începând cu ora 11.00, pe pagina de Facebook a Editurii Casa Radio - o scurtă prezentare audio-video a acestui album, prezentare ce va conține gânduri rostite chiar de către dirijorul Cristian Măcelaru.

Stabilit, încă din adolescență, în Statele Unite ale Americii, Cristian Măcelaru s-a format ca dirijor și și-a început spectaculos activitatea: a ajuns mai întâi dirijor-asistent al Orchestrei Simfonice din Philhadelphia. Ulterior, a condus Orchestra Simfonică din Chicago și Filarmonica din New York; în stagiunile recente, Cristian Măcelaru și-a consolidat ascensiunea și în Europa, prin colaborări cu Filarmonica din Berlin, cu Orchestra Regală "Concertgebouw" la Amsterdam și prin debutul din 2019 în Festivalul BBC Proms de la Londra. Odată cu începutul stagiunii 2019-2020, Cristian Măcelaru a preluat, ca dirijor principal, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Köln, iar începând cu stagiunea 2021-2022 va prelua și postul de Director Muzical al Orchestrei Naționale a Franței.

Toată lumea cred că are discuri preferate, la care revine ca la un prieten în care, cu fiecare întâlnire, descoperi ceva frumos, o latură diferită. Țin minte, în lunile în care ascultam numai Simfonia a V-a de Beethoven, așteptam să ajungă la momentele pe care le știam deja, dar de fiecare dată parcă ajungeam acolo puțin diferit. Acea diferență era cea care mă transforma în interior. În același fel, îmi doresc să primiți acest disc, care a fost experimentat anterior live, ca pe un prieten. În momentul în care există un disc care ne place, e foarte frumos să avem acest prieten lângă noi, mai ales acum când accesul la muzica live e limitat. (Dirijorul Cristian Măcelaru)

Detalii album: www.edituracasaradio.ro

https://www.edituracasaradio.ro/prod.htm?grp=4&cat=136&prod=2636