Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Beethoven, Brahms și Ceaikovski în transmisiune directă de la Hamburg

Publicat: miercuri, 28 Octombrie 2020 , ora 12.24

În 2020, Orchestra "Elbphilharmonie" sărbătorește 75 ani de existență. Ansamblul a fost fondat în 1945 ca o Orchestră Simfonică a Radio-ului Germaniei de Nord-Vest. A fost înființat în spiritul reconstrucției intelectuale și culturale după cel de-al doilea război mondial. Din 1956 până în 2016 a evoluat sub numele de NDR Symphony Orchestra. Hans Schmidt-Isserstedt este primul dirijor care a modelat profilul artistic al orchestrei timp de peste un sfert de secol. I-au urmat Günter Wand, Christoph Eschenbach, Christoph von Dohnányi, Thomas Hengelbrock. Începând cu sezonul 2019 - 2020, Alan Gilbert a preluat funcția de dirijor principal al Orchestrei "Elbphilharmonie".

Maestrul se va afla la pupitru și în seara de 30 octombrie 2020, un concert aniversar în care Alan Gilbert și-a dorit să interpreteze același program de la inaugurarea orchestrei din 30 octombrie 1945 și în același loc - Laeiszhalle din Hamburg. Hans Schmidt-Isserstedt a condus orchestra în primul său concert, care a inclus Uvertura "Egmont" de Ludwig van Beethoven, Dublul concertop.102, în la minor pentru vioară de Johannes Brahms, precum și a cincea simfonie op.64, în mi minor de Piotr Ilici Ceaikovski. Iată că 75 de ani mai târziu, în 30 octombrie 2020, violonista Julia Fischer și violoncelistul Daniel Müller-Schott se alătură orchestrei și dirijorului Alan Gilbert pentru a sărbători cu un concert care reproduce exact același repertoriu. Un singur regret au organizatorii. Acela al restricțiilor impuse de pandemie ce împiedică susținerea concertului la Laeiszhalle și mutarea lui la Elbphilharmonie.

Radio România Muzical vă prilejuiește audiția acestui concert aniversar programat vineri 30 octombrie 2020. Transmisiunea directă începe la ora 21.00, în cadrul emisiunii Scena europeană.

Jeanine Costache