Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Înscrieri pentru concursul EBU Concertino Praga

Publicat: vineri, 9 Octombrie 2020 , ora 12.32

Uniunea Europeană de Radio ne-a trimis informații despre ediția din 2021 a concursului Concertino Praga. Concertino Praga este cea cea mai importantă competiție pentru tineri muzicieni derulată sub auspiciile Uniunii Europene de Radio, asociație care reunește radiodifuziunile publice europene. De-a lungul a peste 50 ani de istorie ai concursului, numeroși artiști români au participat și au și câștigat premii la această competiție. Cel mai recent, laureată a concursului este pianista Eva Garet care în 2019 a obținut mențiune.

Pentru 2021, competiția se adresează următoarelor categorii:

1. Instrumente solo

- vioară, violoncel, pian, clavecin, acordeon, chitară și harpă - pentru tinerii care împlinesc 16 ani până la data de 18 septembrie 2021;

- flaut, oboi, clarinet, fagot, trompetă, corn, saxofon și trombon - pentru tinerii care împlinesc 17 ani până la data de 18 septembrie 2021

2. Ansambluri camerale - de la duo la sextet

- vârsta medie a membrilor componenți ai ansamblurilor nu trebuie să depășească 20 ani la data de 17 septembrie 2021.

Concursul Concertino Praga se desfășoară în prima etapă ca o competiție de înregistrări puse la dispoziție de radiodifuziunile publice din fiecare țară membră UER. Pentru fiecare înregistrare audio, trebuie furnizat și un martor video; este recomandabil ca înregistrările să fie realizate în cadrul unor concerte/recitaluri. Programul prezentat trebuie să aibă durata între 20 și 30 minute, să cuprindă piese la libera alegere, însă variate din punct de vedere stilistic, partituri originale, nefiind acceptate prelucrări, transcripții, reducții, etc. Concursul nu se desfășoară pe categorii de instrumente; vor fi premiați cei mai buni participanți, indiferent de instrumentul la care cântă. Organizatorii cehi oferă și premii în bani: 5 000 EUR pentru locul I, 2 800 EUR pentru locul al II-lea, 1 700 EUR pentru locul al III-lea. Câștigătorul absolut al concursului va înregistra un CD în studiourile Radiodifuziunii Cehe. Cei 4 finaliști ai concursului vor evolua în ultima etapă la Praga, în septembrie 2021, urmând ca premianții să participe și la un turneu în Cehia.

Este considerată un avantaj, de către organizatorii internaționali, interpretarea unei lucrări cehe. Detalii aici. https://concertino.czechradio.eu/a-list-recommended-compositions-and-links-where-you-can-buy-scores-7898764

Radio România Muzical, în calitate de reprezentant al României în cadrul Uniunii Europene de Radio, intenționează să realizeze o selecție națională pentru participarea la acest concurs.

Selecția se realizează exclusiv online. Candidații urmează să trimită până la data de 20 noiembrie 2020, la adresa octavia.galescu@radioromania.ro, următoarele informații: CV, inclusiv cu datele de contact ale candidatului și profesorului, programul propus, cu o durată între 20-30 minute, și o listă cu linkuri youtube unde pot fi vizualizate și ascultate interpretările propuse de candidați. Nu sunt acceptate decât partituri originale, fără transcripții, reducții, aranjamente, etc. Juriul nu ia în considerare calitatea strict tehnică a înregistrărilor audio-video, sunt deci, acceptate și înregistrări realizate cu mijloace tehnice neprofesionale.

Juriul, alcătuit din realizatori și managerul Radio România Muzical, va delibera în intervalul 23-25 noiembrie. Pe 26 noiembrie vor fi anunțați candidații selectați care vor putea înregistra în studiourile Radio România programul propus, în condiții profesionale, în intervalul 2-15 decembrie.

Înregistrările astfel rezultate vor fi transmise către Uniunea Europeană de Radio până la data de 15 ianuarie 2021, data limită de înscriere pentru selecția internațională.

Radio România Muzical nu poate asigura corepetitori și nici eventuale ale costuri legate de transport și cazare, la nivel național.