Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Muzica ne apropie. Muzica ne vindecă. Romanian Chamber Orchestra, concerte la Timișoara și București

Publicat: miercuri, 5 August 2020 , ora 10.51

În luna august, Romanian Chamber Orchestra invită publicul meloman să participe la două concerte cu valențe tămăduitoare susținute într-un context în care atipicul cotidian pune la încercare întreaga umanitate. Romanian Chamber Orchestra va concerta la Timișoara în data de 18 august (Grădina de vară "Capitol") și la București (în curtea Ateneului Român) în data de 19 august.

Adițional celor două concerte susținute în prezența publicului, în data de 20 august Romanian Chamber Orchestra va susține un concert inclus în seria "Moștenitorii României Muzicale", la Sala Radio din București, unul cu porțile închise, care se va transmite LIVE pe postul Radio România Muzical, precum și pe posturile din rețeaua European Broadcasting Union.

De asemenea, 49 de tineri muzicieni (instrumentiști și dirijori) vor participa la masterclass-urile planificate în cadrul programului educațional Romanian Chamber Orchestra 2020.


Concerte ce aduc muzica mai aproape de public

Cele trei concerte susținute de Romanian Chamber Orchestra la Timișoara și București, ființează printr-un program ce transpune publicul într-un univers plin de emoție: concertul debutează într-o notă gravă cu lucrarea lui Franz Schubert ("Fata și moartea") care aduce în fața publicului o temă ce definește contextul actual: lupta pentru viață și constanta prezență a morții; se continuă cu o primă audiție absolută, lucrarea lui , "IOC", compusă de Alin Constantin Chelărescu, care trezește spiritul ludic, reamintind de importanța jocului care este prezent în momente-cheie din viața noastră (botez, naștere, căsătorie). Ultimul opus propus, Serenada Op. 22 de Antonín Dvoűák, finalizează periplul emoțional în care a fost antrenat publicul cu o serenadă pentru coarde, o invitație muzicală ce încheie seara sub semnul emoțiilor exuberante: fericire, entuziasm și bucurie. Lucrarea "IOC" a fost selectată în urma apelului pentru compoziții deschis tinerilor compozitori români, cu vârsta cuprinsă între 18-40 de ani.

Concertul Romanian Chamber Orchestra la Timișoara va avea loc în data de 18 august, începând cu ora 20.00, la Grădina de Vară "Capitol", locurile disponibile fiind limitate. Accesul la concert este GRATUIT și se face pe bază de rezervare în prealabil a biletelor (aici). "Biletele cu titlu GRATUIT, rezervate în avans, se vor ridica cu 1 oră înainte de începerea concertului, de la intrarea Grădinii de vară "Capitol". Evenimentul se va desfășura urmând toate măsurile impuse de oficialități, ținând cont de reglementările în vigoare: se vor respecta regulile de distanțare socială, iar purtarea măștii este, desigur, obligatorie.", declară organizatorii, Asociația Tribul Artistic din Timișoara.

Romanian Chamber Orchestra va concerta și în București, în data de 19 august, ora 20:00, în curtea Ateneului Român, în cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri de gen, Festivalul Internațional "Vara Magică". Accesul la eveniment se face pe bază de bilete care pot fi achiziționate de pe bilete.ro

Adițional celor două concerte realizate în aer liber, în data de 20 august Romanian Chamber Orchestra va susține un concert cu porțile închise. Acesta este inclus în seria "Moștenitorii României Muzicale", va avea loc la Sala Radio din București și se va transmite LIVE pe postul Radio România Muzical, precum și pe posturile din rețeaua European Broadcasting Union, 116 membrii din 56 de țări.


Construind un viitor muzical de excepție

În perioada 12-14 august, 43 de tineri muzicieni din toată țara vor participa la cursurile de măiestrie (pentru vioară, violă, violoncel și grupuri de muzică de cameră) care sunt susținute de către 7 muzicieni ce fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Anual, 4 dintre tinerii participanți la masterclass-uri beneficiază de Bursa Romanian Chamber Orchestra, devenind astfel parte din ansamblu și participând la concertele susținute de către orchestra. O nouă direcție educațională, pe care proiectul o include în ediția din acest an, este cursul de dirijat oferit de către Maestrul Cristian Măcelaru, câștigător al Premiului Grammy la categoria "Cea mai bună interpretare instrumentală solo", la care au fost selectați 6 tineri dirijori din țară și străinătate, masterclass ce se va desfășura în Timișoara și București.


Film documentar - Muzica mai aproape de tine

Filmul documentar "Romanian Chamber Orchestra - Muzica mai aproape de tine", o producție ce se desfășoară sub semnul emoției, prezintă poveștile muzicienilor care fac parte din această orchestră și urmărește parcursul ansamblului Romanian Chamber Orchestra care a avut debutul în 2019. Acesta poate fi urmărit aici: https://bit.ly/2YOuomM.