ACUM:
13.00
Polifonii
Universal și românesc, creație și interpretare.
Urmează: 14.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.00 Concerte de 5 stele primite prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE: Renaud Capucon – solist și dirijor al Orchestrei de Cameră din Lausanne

Publicat: miercuri, 4 Martie 2020 , ora 15.05

Un afiș special anunța din start în această săptămână stagiunea Orchestrei de Cameră din Lausanne, cu cele două concerte avându-l ca solist și dirijor pe Renaud Capucon. Miercuri și joi - două seri găzduite în excelenta acustică a Sălii Metropole din Lausanne (redată în folosință în 2015 după o amplă restaurare), cu un program sub semnul muzicienilor care au activat la Viena în ultimele decenii ale secolului XVIII sau în primele din veacul XIX: Mozart, Beethoven și Schubert. Celor două cunoscute Romanțe pentru vioară și orchestră de Beethoven le este alăturată o pagină mai rar auzită: Concertone KV 190 de Mozart; scrisă în 1774, această partitură este prima dintre "simfoniile concertante" datorate clasicului născut la Salzburg, având în prim plan două viori (adesea a doua fiind a concert-maistrului ansamblului) dar și linii precis decupate pentru oboi și violoncel (încredințate titularilor primului pupitru din colectivul respectiv).

Tipologia unui gen ilustrat frecvent în perioada Barocului - concerto grosso - este adaptată formei și scriiturii clasice în viziunea mozartiană. Lui Renaud Capucon - în dubla ipostază de solist și conducător al ansamblului Orchestrei de Cameră din Lausanne - i se va alătura în Concertone ca solist și Francois Sochard (prim violonist al formației), colaborarea celor doi violoniști fiind autentificată și sub aspect pedagogic, căci Sochard este și asistentul lui Renaud Capucon la cursul său de interpretare la "Haute Ecole de Musique de Lausanne".

Partea a doua a serii este consacrată sugestiilor romantice oferite de celebra Simfonie a 8-a "Neterminata" de Franz Schubert, o pagină atât de îndrăgită de publicul de pretutindeni.

Prin intermediul acestei transmisiuni Euro Radio, veți avea prilejul de a asculta IN DIRECT un program interpretat de Orchestra de Cameră din Lausanne fără public în Sala Metropole. Pentru că acest eveniment cultural era planificat LIVE la Radio, muzicienii vor cânta pe scenă, evoluția lor fiind difuzată apoi și de una dintre televiziunile Elveției.

Anca Ioana Andriescu