Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE. Aniversare Beethoven la München cu Anne-Sophie Mutter, Maximilian Hornung și Yefim Bronfman, vineri 6 martie, ora 21,00

Publicat: miercuri, 4 Martie 2020 , ora 13.59

"Beethoven 2020" este titlul simfonicului transmis ȋn direct de la Sala Gasteig cu un program conceput de Mariss Jansons să atingă dimensiunile grandioase și perene ale compozitorului născut ȋn urmă cu 250 de ani: Uvertura Egmont (1810) și Uvertura Prometeu (1801) deschid cele două părți ale concertului ȋn zona eroicului, a dramatismului descătușat pus să slujească ideea de libertate și de progres civilizator. Ce poate fi mai actual? Centrul de greutate al programului cade ȋnsă pe latura senină, jucăușă, destinsă, chiar veselă a marelui clasic prin Triplul concert ȋn Do major (1804) și Simfonia a IV-a ȋn Si bemol major (1806).

Anvergura evenimentului e conferită de numele grele de pe afiș:

Anne-Sophie Mutter, violonista fabuloasă, imprevizibilă și extrem de exigentă are o culturǎ a sunetului ce nu poate fi confundat: consistențǎ, culoare, energie ardentǎ și dominatoare, ca sǎ numai vorbim despre viziunea sa artisticǎ, în care de departe se poate recunoaște o ținutǎ aristocraticǎ și o întinsǎ culturǎ muzicalǎ, chiar exhaustivǎ, aș putea spune. Au trecut 41 de ani de când a imprimat Triplul de Beethoven sub bagheta lui Karajan (e al doilea album, realizat la 16 ani) și de atunci abordarea sa a trecut prin mai multe faze, inspirată fiind și de partenerii cu care a colaborat.

Yefim Bronfman, pianistul cu o carieră extraordinară și o discografie impresionantă, a fost nominalizat de șase ori la Premiul Grammy, distincție câștigată ȋn 1997 pentru înregistrarea celor trei concerte de Bartók cu dirijorul Esa-Pekka Salonen și Filarmonica din Los Angeles. Cu Orchestra Radio din München are o legătură aparte, de 25 de ani, perioadă ȋn care a realizat și integrala concertelor de Beethoven, inclusiv Triplul concert, sub bagheta lui Lorin Maazel.

Maximilian Hornung (născut ȋn 1986) a devenit la doar 23 de ani prim violoncelist al Orchestrei Radio din München, poziție la care a renunțat ȋn 2013 ȋn favoarea carierei solistice. Are ȋn palmares premiul I la Concursul ARD, ca și discuri extrem de apreciate, precum cel cu Cvintetul "Păstrăvul" de Franz Schubert alături de Anne Sophie Mutter și Daniil Trifonov (2017), Concertul nr. 2 de Șostakovici și ȋn curând va fi lansat albumul cu Concertul de Schumann imprimat cu Orchestra Radio din Suedia și Daniel Harding la pupitru.

Dirijorul Andrés Orozco-Estrada va debuta vineri ȋn fruntea Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze. Columbianul de 42 de ani, format la Viena de unul dintre discipolii lui Hans Swarowski, va prelua din toamna acestui an funcția de dirijor șef al Orchestrei Simfonice din Viena, fiind de asemenea așteptat să dirijeze pentru prima oară Filarmonica din New York…


(c) Werner Kmetitsch

 


Monica Cengher