Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Beethoven aniversat la Ljubljana. 5 decembrie 2019, primul concert! - Scena europeană, 5 decembrie 2019

Publicat: joi, 28 Noiembrie 2019 , ora 15.41

Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Slovene condusă de Mihail Agafița interpretează Concertul op.61 în Re major pentru vioară și orchestră și Simfonia a-3-a op.55 în Mi bemol major "Eroica" de Ludwig van Beethoven la Sala Gallus a Centrului "Cankar" din Capitala Sloveniei.

Vom asculta un program integral dedicat lui Beethoven, compozitor pe care întreaga Europă îl va aniversa anul viitor, acesta este primul concert dintr-o serie de trei, pe care Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Slovene le dedică aniversării celor 250 de ani de la nașterea marelui muzician născut la Bonn în 1770.

Un eveniment de excepție pe care Radio România Muzical îl va transmite în direct de la Sala Gallus a Centrului Cankar din Ljubljiana, cel mai mare centru pentru congrese și cultură din capitala slovenă, terminat în anul 1982 și care poartă numele scriitorului Ivan Cankar. Are patru săli, denumite de asemenea după artiști sloveni, printre care și Sala Gallus, o sală a muzicii, construită în onoarea compozitorului Jacobus Gallus.

Concertul condus de Mihail Agafița va începe cu o surpriză, Beethoven exprimat în 250 de note, de fapt o comandă din partea Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii Slovene adresată tinerilor compozitori, o invitație de a scrie o lucrare bazată pe teme și motive foarte scurte, inspirate din muzica lui Beethoven.

Ramâne să descoperim împreună numele câștigătorului și desigur să-i ascultăm creația, în debutul concertului, apoi ne vom reîntoarce la Beethoven cel adevărat și vom asculta Concertul op.61 în Re major pentru vioară și orchestră. Solist va fi Stefan Milenkovich, un violinist din Serbia, el are 42 de ani, a învățat să cânte la vioară încă de la vârsta de 3 ani avându-l profesor pe tatăl său și fiind acompaniat la pian de mama sa. Așadar un drum plin de șanse, încă din primii ani ai vieții pentru Stefan Milenkovich. El a studiat mai târziu la Academia de Muzică din Berlgrad dar nu s-a oprit aici, s-a pregătit și la Juilliard School din New-York find inclus în programul Perlman, o școală de vară pentru tineri muzicieni, în care a avut posibilitatea să lucreze cu însuși Itzhak Perlman.

Concertul de joi, 5 decembrie de la ora 20,30 se va încheia cu Simfonia a-III-a op.55 în Mi bemol major "Eroica" de Ludwig van Beethoven, o lucrare pe care autorul i-a dedicat-o mai întâi lui Napoleon Bonaparte, dar a renunțat ulterior la această idee, când a aflat că primul Consul al Franței, cel care a impresionat lumea prin ideile sale liberale, tocmai s-a proclamat împărat. În cele din urmă, ea a fost dedicată "memoriei unui mare om" și rămâne desigur una dintre cele mai cunoscute creații ale lui Beethoven, considerată prima simfonie romantică.


Laura Ana Mânzat