Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Transmisiune directă de la Sala Centrului Cultural 'Gasteig' din München

Publicat: vineri, 1 Februarie 2019 , ora 11.33

La Scena europeană de vineri, 22 februarie 2019, ora 21.00, veți păși cu gândul într-o sală imensă de aproximativ 2400 de locuri pentru a-l întâlni pe Bernard Haitink, o legendă a secolului trecut, dar nu numai, el fiind foarte activ și în deceniile actuale. A devenit celebru pentru interpretările unor lucrări de autori romantici: Gustav Mahler, Anton Bruckner sau Johannes Brahms. A studiat vioara la Conservatorul din Amsterdam, apoi dirijatul cu Felix Hupka. În perioada în carea fost violonist în Orchestra Radiodifuziunii Olandeze, a continuat să se pregătească pentru meseria de șef de orchestră cu Ferdinand Leitner, cel care l-a și angajat în 1955 pe postul de dirijor secund al Orchestrei Uniunii Radiourilor Olandeze. Și astfel, Bernard Haitink și-a început cariera ajungând în scurt timp la conducerea faimoasei Orchestre Concertgebouw, în această poziție el rămânând timp de 27 de ani.

Iată lucrările pe care ni le propune Bernard Haitink: Cantata op.112 "Mare calmă și călătorie prosperă", apoi Simfonia a 9-a op.125 în re minor, amândouă cu faimoasa semnătură a ultimului mare clasic vienez.

Cantata este scrisă într-o singură mișcare și evocă genial contrastul dintre două poezii de Johann Wolfgang Goethe, "Marea liniștită" și "Călătoria fericită". De altfel Beethoven a publicat în 1922 această partitură la editura Steiner cu o dedicație pentru Goethe pentru care nutrea un adânc respect, chiar dacă poetul nu a făcut niciodată efortul să îi mulțumească.

"Pe apă domnește o liniște profundă / În tăcere marea se-odihnește". Sunt doar primele două versuri ale poeziei "Marea liniștită" urmată de "Călătoria cu final fericit" care se încheie prin cuvintele: "Grăbiți-vă, marinari! Depărtările se apropie / Se vede pământul!"

Va urma Simfonia a 9-a de Beethoven pe care Wagner a denumit-o "cea de pe urmă simfonie", cu sensul că după această lucrare nu se mai poate scrie nimic asemănător. Așa cum se știe, simfonia a IX-a a fost compusă pentru soliști, cor mixt și orchestră și a avut prima audiție la Viena la 7 mai 1824 cu doar trei ani înainte ca Beethoven să se stingă din viață. Finalul acestei lucrări care dureaza în jur de 25 de minute conține faimoasa Odă a bucuriei pe versuri de Friedrich Shiller.

Credit foto: Matthias Creutziger

Laura Ana Mânzat