Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Schubert și Mahler cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, dirijată de Vladimir Jurowski

Publicat: marți, 9 Octombrie 2018 , ora 9.38

Duminica aceasta, în 14 octombrie 2018, transmitem în direct concertul susținut de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin la Sala Filarmonicii din localitate. Concertul poate fi ascultat începând cu ora 21.00, sub genericul Scena europeană.

Evenimentul muzical deschide ciclul tematic al celei de-a doua stagiuni în care Vladimir Jurowski dirijează Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin; tema în cauză este, potrivit șefului de orchestră, "Omul și visurile sale în viață", la modul general ea fiind înscrisă în ideea de "Omul și natura". A fost firesc, de aceea, ca muzicienii să înscrie pe afiș "Cântecul pământului" pentru mezzosoprană, tenor și orchestră de Gustav Mahler, un opus pe care compozitorul l-a scris înspre finalul vieții și care poate fi văzut ca un adio față de frumusețea vieții și a pământului. Mai mult decât atât, se creează astfel o legătură cu stagiunea trecută a ansamblului berlinez, în care muzicienii și-au concentrat atenția asupra muzicii lui Mahler. Soliști sunt mezzosoprana Sarah Connolly și tenorul Robert Dean Smith, ambii cu enormă experiență scenică, atât în opere, cât și în partituri vocal-simfonice. Ei au mai fost invitați să cânte împreună cu Orchestra Radiodifuziunii din Berlin, în stagiunea trecută Sarah Connolly interpretând una dintre partiturile solistice din Simfonia a II-a de Mahler, iar Robert Dean Smith colaborând între anii 2010 și 2012 cu ansamblul german la cicluri Wagner, sub conducerea lui Marek Janowski.

În partea întâi a serii de concert vom asculta Simfonia a IV-a "Tragica" de Franz Schubert, alăturarea celor două titluri în program fiind de bun augur întrucât, spune Vladimir Jurowski, "Schubert este unul dintre părinții spirituali ai lui Mahler, fiind, de asemenea, unul dintre primii compozitori ai Clasicismului târziu și Romantismului timpuriu care face din viața sa afectivă obiect al propriilor compoziții". Pe Schubert și pe Mahler îi mai leagă ceva: muzica amândurora este foarte cantabilă, ideea de lied fiind prezentă chiar și în partiturile instrumentale.

Din septembrie 2017 Vladimir Jurowski este dirijor șef și director artistic al Orchestrei Radiodifuziunii din Berlin, un ansamblu despre care declara, cu ocazia numirii în aceste funcții: "am avut întotdeauna senzația că această orchestră este una cu care m-aș înțelege foarte bine. Acum căutăm un limbaj comun." În paralel Jurowski, care s-a născut la Moscova dar a locuit și studiat din 1990 în Germania, ocupă pozițiile de dirijor principal al London Philharmonic Orchestra și de director artistic al Festivalului Internațional "George Enescu"; iar începând cu stagiunea 2021-2022 va deveni director muzical al Operei Bavareze de Stat din München.

Irina Cristina Vasilescu