Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Faust de Gounod - în direct de la Teatro Real din Madrid. Joi, 4 octombrie, de la ora 20.55

Publicat: joi, 4 Octombrie 2018 , ora 10.53

Teatro Real din Madrid a deschis în 19 septembrie noua stagiune 2018-2019 (una aniversară, în care sărbătorește 200 de ani de la înființare) cu o producție spectaculoasă a operei Faust de Charles Gounod. Regia este semnată de Àlex Ollé și realizată împreună cu grupul teatral catalan La Fura dels Baus, artiștii imaginând un Faust modern. Spectacolul este o co-producție a Teatrului Regal din Madrid cu Opera Națională din Amsterdam, unde a avut premiera în anul 2014. La Madrid au fost programate 13 spectacole (cu distribuție dublă), cel din 4 octombrie fiind al unsprezecelea; vor urma încă două reprezentații, în 6 și în 7 octombrie.

Àlex Ollé și-a propus să redescopere semnificația mitului lui Faust în zilele noastre, abordând subiectul dintr-o perspectivă nouă care face trimitere, în același timp, la perioada (chiar anul) în care opera a fost cântată pentru prima dată. Astfel, centrul acestei montări este coincidența temporală dintre premiera operei lui Gounod și publicarea volumului Originea speciilor de Darwin - ambele având contact cu publicul în același an, 1859. Peisajul în care se mișcă Faust, omul de știință, Méphistophélès, motorul dorințelor ascunse și Marguerite, simbol al dragostei pure, este unul industrial și suprarealist. Scena este transformată într-un laborator în care un grup de cercetători lucrează la construcția unui computer, în fapt o metaforă a creierului uman și a complexității proceselor de gândire.


Radio România Muzical preia în direct spectacolul din 4 octombrie 2018, cu o distribuție de excepție, în care se regăsesc câteva dintre cele mai iubite și căutate voci ale momentului: în rolul titular îl vom asculta pe tenorul Piotr Beczala, baritonul Luca Pisaroni va fi Méphistophélès iar soprana Marina Rebeka o va interpreta pe Marguerite. Pe scenă se vor afla și Stéphane Degout - în Valentin, Serena Malfi - în Siebel, Sylvie Brunet-Grupposo în rolul Marthe și Isaac Galan în Wagner. Soliștii, Corul și Orchestra Teatrului Regal din Madrid se vor afla sub conducerea dirijorală a lui Dan Ettinger.

Opera lui Charles Gounod are cinci acte și este scrisă pe un libret de Jules Barbier și Michel Carré, bazat, bineînțeles, pe drama lui Johann Wolfgang Goethe.

Irina Cristina Vasilescu