Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Mari creații franceze de Ravel și Poulenc în direct de la Copenhaga

Publicat: miercuri, 26 Septembrie 2018 , ora 16.34

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Daneze marchează în această stagiune 85 de ani de când a început seria tradiționalelor sale concerte găzduite în serile de joi. In plus, colectivul dorește să sublinieze și împlinirea unui deceniu de când beneficiază de noua sală proiectată de Jean Nouvel, inaugurată în ianuarie 2009; despre acustica ei supervizată de celebrul specialist japonez Yasuhisa Toyota s-a vorbit în termeni elogioși, revista Gramophone incluzând-o în primele locuri în lista celor mai reușite săli de concerte din întreaga lume din acest punct de vedere.

Aceste aniversări figurează și pe afișul programului cu muzică franceză de secol XX pe care colectivul îl susține sub bagheta tânărului dirijor Lorenzo Viotti, având-o ca solistă fiind soprana Patricia Petibon.

La cei 28 de ani împliniți în martie, Lorenzo Viotti este deja o prezență frecventă pe scene importante de concert și de operă, nu numai în Europa! Pe afișele teatrelor lirice pariziene a apărut deja de câteva ori iar în primăvară sunt anunțate spectacole cu celebra "Carmen" de Bizet sub bagheta sa la Opera Bastille și în curând același titlu apare în proiectele Teatrului Metropolitan din New York, cu tânărul dirijor născut la Lausanne la pupitru! Din această toamnă Lorenzo Viotti este dirijor șef al Orchestrei Gulbenkian dar angajamentele sale îl aduc în atenția melomanilor de pe diferite meridiane, în repertoiul liric dar și în cel simfonic. Un exemplu este chiar programul acestor zile: Lorenzo Viotti a condus opera "Tosca" de Puccini la Opera din Frankfurt și în 22 septembrie, o face și în…27 septembrie pentru ca - în următoarele două seri - în 28 și 29 să dirijeze la Copenhaga Orchestra Radiodifuziunii Daneze într-un program cu pagini de Poulenc și Ravel. (Seria spectacolelor sale cu "Tosca" urmează la Frankfurt în săptămânile viitoare!) Ansamblul din Copenhaga îi este de altfel unul cunoscut, Lorenzo Viotti fiind - de exemplu - și cel care s-a aflat la pupitrul programului special oferit de acest colectiv cu prilejul trecerii în 2018!

Imagini pentru lorenzo viotti 2018

In prima parte a serii,"Gloria" de Francis Poulenc - o amplă și solicitantă partitură vocal-simfonică a creatorului francez beneficiază de participarea sopranei Patricia Petibon, al cărei drum artistic a început în domeniul artelor vizuale, trecând apoi spre muzică prin studii de muzicologie și apoi de canto. Ca și dirijorul (cu două decenii mai tânăr), această voce foarte apreciată în repertorii diverse (de la cel din perioada Barocului la cel modern) a acumulat numeroase premii în carieră.

Vineri 28 septembrie, de la 20,30, la Scena Europeană,în direct de la Copenhaga, contraste expresive în universul componistic francez reliefate de interpreți care ne-au oferit prilej de bucurii artistice, cu prilejul întâlnirilor trecute; să-i ascultăm așadar din nou!

Anca Ioana Andriescu