ACUM:
13.00
Polifonii
Universal și românesc, creație și interpretare.
Urmează: 14.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.00 Concerte de 5 stele primite prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Recitalurile Stagiunii de Marți seara de la Ateneul Român - la Concertele RRM din 23 septembrie

Publicat: joi, 20 Septembrie 2018 , ora 16.26

În fiecare duminică, într-un spațiu de 60 de minute, emisiunea Concertele Radio România Muzical este gazdă pentru recitalurile preluate din Stagiunea de Marți seara. Suntem la ultimele serate din sezonul 2016 - 2017 de la Sala mică a Ateneului Român, așa că sunteți invitați la recitalurile susținute de violoncelista Josephine Knight și pianista Drăghicescu în 23 mai 2017 și de pianista Maria Diana Petrache, două săptămâni mai târziu, în 6 iunie 2017.

Penultima seară din Stagiunea de marți, sezonul al VII-lea, a avut-o invitată pe Maria Diana Petrache, o pianistă căreia i-a fost deja recunoscut talentul la mai multe concursuri naționale și internaționale, o muziciană care în 2015 - 2016 a deținut o bursă Erasmus ce i-a prilejuit, timp de un an, studiul la Universitatea de Muzică din Nürnberg. O "studentă de top" o consideră profesorul său de la Universitatea de Muzică din București - pianistul Viniciu Moroianu, care a mai adăugat: "Maria Diana Petrache este extrem de ambițioasă, dotată cu muzicalitate și cu putere de muncă pe măsură și care s-a dezvoltat spectaculos în ultimii ani. A câștigat în anvergură, în modul de a se asculta, în capacitatea de a construi lucrările cu logică muzicală și în același timp cu fantezie și cu autoritate instrumentală." În programul prezentat de tânăra pianistă s-a regăsit Sonata op.109, nr.30 în mi major de Ludwig van Beethoven și Studiul pentru octave de Claude Debussy.

În mare parte rampă de lansare pentru tinerii muzicieni talentați, pe podiumul Stagiunii de marți ajung și muzicieni experimentați, cunoscuți pe podiumurile de concerte de peste hotare. Este vorba despre Josephine Knight, o apreciată violoncelistă din Marea Britanie care a colaborat cu dirijori precum Vasily Petrenko, Christian Zacharias sau Richard Hickox și care a debutat, în 2005, în festivalul BBC Proms. În 23 mai 2017, ea a evoluat alături de pianista Angela Drăghicescu, o muziciană care deține titlul de Doctor în Muzică al Universității de Muzică din Texas, specialitatea acompaniament și muzică de cameră. În 2016, Angela Drăghicescu a debutat la Carnegie Hall promovând creația compozitorului contemporan William Bolcom. O extraordinară parteneră de muzică de cameră s-a dovedit pianista Angela Drăghicescu propunând, alături de violoncelista Josephine Knight, Sonata op.58, nr.2 în re major de Felis Mendelsohn și concluzionând cu partea a III-a din Sonata op.19 pentru pian și violoncel de Serghei Rachmaninov.

Selecțiuni din cele două recitaluri sunt propunerile noastre pentru Concertele Radio România Muzical din 23 septembrie 2018, ora 13.00.

Jeanine Costache