Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Pianista Mihaela Ursuleasa - interpreta zilei de 2 august

Publicat: luni, 30 Iulie 2018 , ora 12.53

În 2 august se împlinesc șase ani de când s-a stins din viață pianista Mihaela Ursuleasa. Cu o carieră strălucită, distincții și premii importante câștigate, concerte și recitaluri în centre muzicale din Europa și Statele Unite ale Americii, susținute alături de orchestre de prestigiu, Mihaela Ursuleasa a trecut în eternitate la vârsta de doar 33 de ani, cutremurând întreaga lume muzicală. De pe ultimul album al Mihaelei Ursuleasa, "Romanian Rhapsody" apărut în anul 2011, vom difuza, la Radio România Muzical, Rapsodia română nr. 1 de George Enescu și Cântec din Suita pentru pian de Paul Constantinescu. Iată ce spunea pianista despre acest CD: "Muzica de pe album merge spre rădăcinile mele artistice. Părinții mei s-au cunoscut prin intermediul muzicii. Mama era interpretă vocală, tatăl meu - acordeonist și pianist de jazz. Cu aceste înregistrări aș vrea să transmit ascultătorilor atmosfera în care am crescut. Este clar că creația cultă nu ar putea exista fără folclor. Muzica tradițională reprezintă un impuls intuitiv pe care fiecare artist îl are, pentru că, într-un mod inexplicabil și totuși natural, muzica este una dintre necesitățile existenței umane."

Mihaela Ursuleasa s-a născut în 27 septembrie 1978, la Brașov, devenind rapid cunoscută drept un copil-minune al claviaturii. La cinci ani a început să cânte la pian, sub îndrumarea tatălui ei, iar apoi profesoară i-a fost Stela Drăgulin. În anul 1990, după ce a câștigat premiul al II-lea la Concursul de Pian de la Sengallia, Italia, Mihaela Ursuleasa a avut șansa de a fi ascultată de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea de a a-și continua pregătirea muzicală printr-o bursă de studii la Conservatorul din Viena, clasa profesorului Heinz Medjimorec. La îndemnul lui Claudio Abbado, a renunțat pentru o vreme la activitatea concertistică, pentru a se concentra pe educația sa muzicală. Iar rezultatul a fost câștigarea în anul 1995 a prestigiosului Concurs Internațional "Clara Haskil". Acesta a fost momentul decisiv al carierei pianistei, care a fost invitată de atunci să susțină concerte și recitaluri pe scene faimoase ale lumii - Concertgebouw din Amsterdam, Filarmonica din Köln, Konzerthaus din Viena, Tonhalle din Zurich și Carnegie din New York. De asemenea, pianista a evoluat în cadrul festivalurilor de la Salzburg, Lucerna, Bonn, precum și al Festivalului Internațional "George Enescu".

Câștigătoare în anul 2010 a premiului Echo Klassik pentru albumul său solo de debut, pianista Mihaela Ursuleasa a fost admirată de critici pentru talentul său excepțional, pentru pasiunea cu care a abordat în special opusuri romantice, dar și creații moderne, virtuozitatea, dinamica amplă și libertatea în alegerea tempourilor.

Veți putea admira calitățile regretatei pianiste Mihaela Ursuleasa în cadrul unui program care include Rapsodia română nr. 1 de George Enescu, Cântec din Suita pentru pian de Paul Constantinescu și Concertul nr. 1 op. 11 în mi minor de Frederic Chopin interpretat de pianista Mihaela Ursuleasa împreună cu Orchestra de Cameră Radio, dirijor Horia Andreescu. Joi, 2 august 2018, de la ora 12,00 și, în reluare, de la ora 23,30, sub genericul "Interpretul zilei".

Larisa Clempuș