Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE de la PROMS, luni 23 iulie: dirijoarea Karina Canellakis și violoncelista Alisa Weilerstein

Publicat: vineri, 20 Iulie 2018 , ora 12.24
Două prezențe feminine atrag atenția pe afișul concertului Orchestrei Simfonice BBC în 23 iulie, în cadrul Festivalului PROMS, ediția 2018. Ambele ilustrează succese ale școlii muzicale din Statele Unite.

Dacă numele violoncelistei Alisa Weilerstein este deja unul binecunoscut și publicului nostru – prin difuzarea albumelor sale premiate în ultimii ani și prin aparițiile sale frecvente în stagiunile și festivalurile de prestigiu ale perioadei recente – tânăra dirijoare Karina Canellakis este mai recent în prim-planul vieții muzicale europene în ipostaza de șef de orchestră; anul trecut a debutat la PROMS în fruntea Orchestrei Simfonice BBC, la conducerea căreia revine și în această ediție a marelui festival londonez. Într-unul dintre interviurile acordate, tânăra muziciană din New York mărturisea că încă nu realizează exact momentul în care cariera ei a luat și acest drum. Era pasionată de cântul la vioară, avea o activitate solistică și camerală intensă (făcea parte din mai multe cvartete) dar a avut și experiența orchestrei sub auspicii remarcabile: la Chicago Symphony și la Filarmonica din Berlin (făcând parte timp de doi ani din Academia acesteia). Sugestiile și încurajările primite de la mari personalități dirijorale – mai ales de la sir Simon Rattle – au făcut-o să urmeze și cursuri de master în acest domeniu, la Julliard.

Cu un program variat ca stil și problematică interpretativă, Karina Canellakis va deschide luni, 23 iulie, seara de la Royal Albert Hall cu sobrietatea dramatică a Uverturii ”Coriolan” de Beethoven, încheind cu suflul romantic diversificat, cu accente lirice dar și… monumentale din Dansurile Simfonice de Serghei Rachmaninov. Partea a doua a concertului se va deschide cu o scurtă lucrare de Andrew Norman – o comandă a Filarmonicii din Berlin și a Festivalului PROMS, interpretată in primă audiție absolută cu o lună în urmă de Simon Rattle în capitala Germaniei, o creație care solicită și un tip de acordaj special pentru unele instrumente (în sferturi de ton); oferită în acest context piesa ”Spiral” este o premieră pentru viața muzicală britanică.

Peisajul repertorial al serii este completat de primul dintre concertele pentru violoncel și orchestră de Dmitri Șostakovici, în versiunea solistică a Alisei Weilerstein.

Un eveniment ce se anunță din start interesant, în succesiunea celui mai amplu festival muzical al lumii, transmis în direct de Radio Romania Muzical luni 23 iulie, de la ora 21.00.

Anca Ioana Andriescu