Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Don Giovanni - în direct de la Torino. Miercuri, 27 iunie, de la ora 21.00

Publicat: luni, 25 Iunie 2018 , ora 14.47

Teatrul Regio din Torino încheie actuala sa stagiune 2017-2018 cu o serie de spectacole cu opere mozartiene. Este vorba, mai exact, despre cele trei opere pe care Wolfgang Amadeus le-a scris în colaborare cu libretistul Lorenzo da Ponte: Le nozze di Figaro (Nunta lui Figaro), Don Giovanni și Così fan tutte. Radio România Muzical preia în direct două dintre aceste producții - în 27 iunie puteți urmări de la ora 21.00 Don Giovanni, iar în 5 iulie, de la aceeași oră 21.00, ascultați Così fan tutte.

Reprezentațiile au loc în fiecare zi începând din 26 iunie și se încheie în 8 iulie, cele trei spectacole fiind prezentate în alternanță; această decizie înseamnă că întreaga echipă (tehnică și artistică) a Teatrului italian de operă depune eforturi considerabile, având în vedere că totalul reprezentațiilor este de 12. Regio prezintă, astfel, pentru prima dată, aceste trei creații mozartiene fundamentale, în cadrul aceluiași proiect.

Fiecare dintre cele trei producții beneficiază de distribuții minunate. Noi îi vom asculta miercuri, 27 iunie, pe baritonul Carlos Álvarez în rolul titular, pe soprana Erika Grimaldi în Donna Anna, pe basul Mirco Palazzi în Leporello și pe soprana Carmela Remigio în partitura Donnei Elvira; împreună cu ei se vor afla pe scenă tenorul Juan Francisco Gatell - Don Ottavio, soprana Rocío Ignacio în Zerlina, basul Fabio Maria Capitanucci în Masetto și basul Gianluca Buratto în Comandorul. Spectacolul este dirijat de Daniele Rustioni, iar viziunea regizorală îi aparține lui Michele Placido.

Invitatul meu în studio este tenorul Andrei Lazăr, solist al Operei bucureștene și laureat a numeroase competiții de cânt, muzician care are în repertoriul său roluri dintre cele mai diverse - între ele și pe cel al lui Don Ottavio. Pauza transmisiunii directe va fi, așadar, atât un prilej de a comenta evoluția artiștilor de pe scena de la Torino, cât și de a-l cunoaște mai bine pe Andrei Lazăr.

Irina Cristina Vasilescu