ACUM:
13.30
Festivalul Internațional „George Enescu”
Urmează: 15.30 Despre muzică și viață cu ... dirijorul Cristian Mandeal (R)
Apoi: 16.30 Festivalul Internațional „George Enescu”

Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul Cristian Măcelaru la Filarmonica din Berlin - 'Concerte de 5 stele', 11 iunie

Publicat: vineri, 8 Iunie 2018 , ora 15.08

Dirijorul român care a devenit un nume în Statele Unite revine pe scena europeană la pupitrul Deutsches Symphonie-Orchester din Berlin într-un program Kodály, Grieg și Dvoűák cu Jan Lisiecki, solist.

Cristian Măcelaru este una dintre remarcabilele personalități ale noii generații de dirijori ai scenei internaționale. Stabilit în Statele Unite unde a avut o traiectorie spectaculoasă în carieră, de la cel mai tânăr concertmaestru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami și debutul său ca violonist alături de această orchestră la Carnegie Hall, la doar 19 ani, la lansarea sa ca dirijor odată cu înlocuirea lui Pierre Boulez, în 2012, la pupitrul Orchestrei Simfonice din Chicago. Este evenimentul care a adus numele dirijorului român în prim planul scenei culturale nord-americane, tot în 2012 fiind distins și cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award. Dirijorul asistent al Orchestrei din Philadelphia devine dirijor în rezidență aici, timp de trei stagiuni, în paralel fiind aplaudat la conducerea orchestrelor mari, americane, ca Filarmonica din New York, Orchestra Filarmonică din Los Angeles, Orchestra St. Louis Symphony, Orchestra din Detroit, o listă din ce în ce mai cuprinzătoare căreia în vara 2017 i se adauga și debutul cu Orchestra din Cleveland în Festivalul Blossom. Cel mai recent angajament care confirmă prestigiului muzicianului român peste ocean este directoratul său în Festivalul de Muzică contemporană Cabrillo, începând cu stagiunea curentă.

Succesorul lui Jukka-Pekka Saraste la conducerea Orchestrei Radiodifuziunii Germane de Vest din Köln

Europa îl primește și ea cu brațele deschise pe dirijorul român devenit un nume în Statele Unite, este invitat la pupitrul orchestrelor de primă linie, de la Filarmonica Radio-France la Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, revine cu regularitate să dirijeze în România și are o relație din ce în ce mai apropiată cu scena germană unde îl va succede pe Jukka-Pekka Saraste, începând cu stagiunea 2019-2020, ca dirijor principal al Orchestrei Radiodifuziunii Germane de Vest din Köln. Între marile orchestre germane pe care le dirijează cu regularitate sunt Capela de Stat din Dresda, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze din München și ansamblul la pupitrul căruia vă invit să-l urmărim sub titlul "Concerte de 5 stele": Orchestra Simfonică Germană din Berlin (DSO-Berlin).

Colaborarea cu Orchestra Simfonică Germană din Berlin

Primul contact cu Deutsches Symphonie-Orchester pe scena Filarmonicii din Berlin a avut loc în 2015, când l-a avut pe tânărul violonist armean Sergey Hachatryan, solist al Concertului în re minor de Aram Haciaturian. Din nou o muzică de o factură cu puternică amprentă națională și în programul cu care dirijorul Cristian Măcelaru revenea în 30 noiembri și Simfonia a VII-a de Antonin Dvoűák, alături de romanticul Concert în la minor pentru pian și orchestră de Edvard Grieg în care a avut, din nou, un tânăr solist: Jan Lisiecki, pianistul canadian de origine poloneză, care la 22 de ani și-a confirmat deja numele ca interpret al muzicii lui Chopin odată cu premiul Echo Klassik pentru înregistrarea ambelor concerte pentru pian și orchestră ale romanticului polonez.

Dirijorul Cristian Măcelaru la pupitrul Deutsches Symphonie-Orchester din Berlin într-un program Kodály, Grieg și Dvoűák avându-l solist pe tânărul pianist Jan Lisiecki: de ascultat integral acestă înregistrare live de la Filarmonica din Berlin, luni, 11 iunie, în emisiunea 'Concerte de 5 stele' de la ora 15 și 30 de minute!

Ana Voinescu