Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Herbert Blomstedt și Simfonia a IX-a de Gustav Mahler

Publicat: luni, 4 Iunie 2018 , ora 16.46

La peste 90 de ani, dirijorul Herbert Blomstedt își continuă cariera concertistică, la mare intensitate, pe diferite continente. În luna iunie, agenda sa include incursiuni în lumea simfoniilor lui Gustav Mahler: la Stuttgart, Nurnberg și Bremen dirijează monumentalul opus cu numărul 9 (numit astfel chiar dacă adesea este considerat al zecelea în ordinea cronologică a marilor creații orchestrale sau vocal-orchestrale mahleriene, unde este adesea inclusă și partitura "Cântecului Pământului"), iar la Zurich va conduce prima simfonie.

Luna iulie îl anunță la Tanglewood și apoi la Cleveland pe dirijorul născut pe teritoriu american într-o familie de origine suedeză (care a crescut în spațiul scandinav), iar în august apare pe afișul Festivalului de la Salzburg... În septembrie, în programul lui Herbert Blomstedt figurează câteva concerte cu Filarmonica din Viena, iar în octombrie o serie de concerte la Tokio. Agenda sa este completată și cu apariții în 2019, bagheta sa fiind mult așteptată pe podiumurile prestigioase ale lumii.

Ritmul alert este păstrat și în activitatea sa interpretativă și - adesea - în tempo-urile abordate! Riguros cu sine dar și cu cei care se află în fața sa pe scenă, dirijorul a căutat mereu un echilibru între intelect și muzicalitate în interpretările sale (după cum au remarcat adesea cronicarii) și a impresionat prin nota de firesc, de simplitate a versiunilor oferite în contururi stilistice clare, pregnante.

La Sala Beethoven din cadrul complexului Liederhalle din Stuttgart mai erau doar puține bilete disponibile pentru cea de a doua seară în care Herbert Blomstedt dirijează Simfonia a IX-a de Gustav Mahler la pupitrul Orchestrei Radiodifuziunii din Stuttgart (chiar dacă publicul poate alege din cele peste 2100 de locuri ale acestei incinte cu o acustică mult lăudată)!

Prin intermediul transmisiunii directe preluate de România Muzical vineri, 8 iunie, de la ora 21.00, aveți prilejul de a fi "conectați" la acest veritabil eveniment al vieții artistice internaționale, cu un opus monumental prin proporțiile și sonoritățile sale, cu un excelent colectiv simfonic și cu una dintre baghetele legendare ale ultimelor decenii.

Anca Ioana Andriescu