ACUM:
13.00
Polifonii
Universal și românesc, creație și interpretare.
Urmează: 14.55 Promo
Apoi: 15.00 Concerte de 5 stele primite prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

31 mai - nou concert de vară al Orchestrei Filarmonicii din Viena

Publicat: sâmbătă, 26 Mai 2018 , ora 20.22

Anul acesta Sommernachtskonzert, concertul de vară susținut de Orchestra Filarmonicii din Viena la Palatul Schönbrunn, are loc în noaptea de 31 mai și va fi condus de Valery Gergiev. Radio România Muzical preia în direct evenimentul, pe care vi-l oferă începând cu ora 21.30.

Primul astfel de concert lejer, de vară, a avut loc în 2004, muzicienii vienezi alegând încă de la început ambianța unică a palatului și a grădinilor Schönbrunn. De-a lungul anilor scena a fost amplasată în diverse locuri, dar acum, în 2018, organizatorii au ales să păstreze spațiul folosit anul trecut și să construiască scena în fața palatului.

Prima ediție a evenimentului l-a adus la pupitrul dirijoral pe Bobby McFerrin; Zubin Mehta, vechi prieten și colaborator al ansamblului vienez, a fost invitat de două ori: în anii 2005 și 2015. Plácido Domingo a dirijat în 2006, Georges Prêtre în 2008, Daniel Barenboim în 2009, Franz Welser-Möst a condus orchestra cu ocazia concertului de vară din anul 2010, Gustavo Dudamel a dirijat în 2012, Lorin Maazel în 2013, Christoph Eschenbach a apărut de două ori în acest context: în 2014 și 2017, iar Semyon Bychkov o dată, cu ocazia ediției din anul 2016. Cele mai multe invitații primite (și onorate) cu acest prilej îi aparțin, însă, lui Valery Gergiev, care va fi prezent pe scena de la Schönbrunn a treia oară, după ce a apărut în anii 2007 și 2011.

De data aceasta tema serii este "O noapte italiană" și o are solistă pe soprana Anna Netrebko. Ea va cânta arii de Puccini, Cilea și Leoncavallo. Așa cum veți constata, însă, parcurgând lista muzicilor alese (disponibilă în programul Radio România Muzical), seara nu este una exclusiv italiană, cuprinzând și fragmente din balete și opere ruse.

Un lucru firesc, de altfel, având în vedere că pe scenă evoluează doi dintre cei mai renumiți artiști ai lumii muzicale actuale, ambii ruși.

Concertul de la Viena are loc, așadar, într-un spațiu public, intenția declarată a organizatorilor fiind aceea de a face muzica clasică accesibilă unui spectru cât mai larg de ascultători, de a câștiga public nou, altul decât cel obișnuit. ORF (Österreichischer Rundfunk - Radioteleviziunea publică austriacă) produce acest eveniment annual, pe care îl transmite (în direct sau înregistrat) în peste 80 de țări din întreaga lume.

Înaintea concertului vă propun, de la ora 21.00, o plimbare muzicală prin Viena, marcată și de câteva intervenții ale unor persoane care participă direct la eveniment.

Irina Cristina Vasilescu