Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE: Wagner, Mozart, Weber si Beethoven cu BBC Philharmonic Orchestra

Publicat: joi, 10 Mai 2018 , ora 7.28

Un program simfonic spectaculos propune tânărul "principal guest conductor" Ben Gernon la conducerea acestui ansamblu, marcând finalul Festivalului de la Stroke on Trent. Seria celor 8 concerte simfonice desfășurate din 13 octombrie a fost deschisă de City of Birmingham Symphony Orchestra și a continuat cu câte 3 seri oferite de Orchestra Halle și - respectiv - BBC Philharmonic.

Onoarea acestei "gale" de închidere revine unei tinere baghete care a atras atenția încă din 2013, când a câștigat Concursul de dirijat organizat la Salzburg. In 2016 când a primit titlul de "principal guest conductor" al colectivului cu sediul la Manchester, dar cu o agendă de concerte bogată în diferite alte orașe din nordul Angliei, Ben Gernon devenea cel mai tânăr muzician numit pe un post de dirijor în istoria formațiilor BBC (după cum menționează biografiile sale).

Ca interpret la tubă, Ben Gernon afirma într-un interviu că a avut ocazia să observe și să învețe mult de la dirijorii aflați în fața sa, căci...intervențiile destul de restrânse i-au oferit timpul și prilejul de a privi, asculta și descoperi foarte multe aspecte legate de partitură sau de tehnica dirijorală ! Implicat și în diferite modalități de a colabora cu tinerii, Ben Gernon colaborează frecvent și cu diferite orchestre de tineret.

Uvertura operei Rienzi de Wagner, celebra Invitație la dans de Carl Maria von Weber (a cărei partitură pianistică a fost fastuos orchestrată de Hector Berlioz) și Simfonia a VII-a de Beethoven constituie elemente de atracție pentru o largă categorie de public; acestor lucrări li se adaugă cel de al treilea Concert pentru corn și orchestră de Mozart, al cărui solist este Stefan Dohr - prim cornist al Filarmonicii din Berlin, cu o activitate interpretativă și pedagogică foarte intensă pe diferite continente.

Un program menit să cucerească auditoriul, o seară oferită de interpreți foarte apreciați de cronicari, dar și de public! La Radio Romania Muzical vineri 11 mai, de la 21,30!

Anca Ioana Andriescu