Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Program Beethoven-Stravinski propus de Orchestra Regală a Filarmonicii londoneze condusă de Krzysztof Urbanski

Publicat: miercuri, 9 Mai 2018 , ora 10.38
Un șef de orchestră polonez, câștigător al Concursului Internațional de Dirijat de la Praga în 2007, Krzysztof Urbanski este în prezent director muzical al Orchestrei Simfonice din Indianapolis, dar și dirijor invitat al Orchestrei Simfonice din Tokyo. Muzician cu tendințe non-conformiste pe care presa americană îl caracterizează "departe de a fi o statuie pe podium", Krzysztof Urbanski se va afla la pupitrul Orchestrei Regale a Filarmonicii din Londra, miercuri 16 mai, într-un concert care se va desfașura la Royal Festival Hall.

Krzysztof Urbanski ne propune un program în care alătură doi mari compozitori, din două epoci și din două culturi diferite, Ludwig van Beethoven și Igor Stravinski.

Concertul va începe cu "Scherzo à la russe" adică un Scherzo în stil rusesc de Igor Stravinski, un preambul muzical al unei capodopere a tuturor timpurilor, Concertul "Imperial" nr.5 op.73 în Mi bemol major de Ludwig van Beethoven. Solist va fi Kirill Gerstein. Născut în Rusia în 1979 dar devenit american din 2003, el își împarte timpul între SUA și Germania unde este profesor la Universitatea de Muzică din Stuttgart.

În partea a doua a concertului pe care Radio România Muzical îl va transmite în direct de la Royal Festival Hall din Londra, începând cu ora 21,30 veți putea asculta baletul "Pasărea de foc", o amplă construcție muzicală, de un profund dramatism, realizată de Igor Stravinski pornind de la un basm rusesc.


Laura Ana Mânzat