Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Pianistul german Thomas Hoppe - invitat în seria 'Poveștile de succes ale muzicii', în 6, 13 și 20 mai

Publicat: vineri, 4 Mai 2018 , ora 13.45

Cu studii în Germania și, din 1993, în Statele Unite ale Americii, finalizate strălucit la Julliard School of Music, New York, Thomas Hoppe este, astăzi, un instrumentist specializat pe acompaniament. Itzhak Perlman, Joshua Bell sau Alban Gerhardt reprezintă câteva dintre marile nume cu care Hoppe a avut colaborări constante, el fiind corepetitor oficial pentru concursuri internaționale precum "Regina Elisabetha" de la Bruxelles, ARD de la Munchen, "Joseph Joachim" de la Hanovra și "Emanuel Feuermann" de la Berlin. De altfel, Thomas Hoppe este, actualmente, profesor la Școala Superioară de Muzică "Hanns Eisler" din capitala Germaniei.

Un pianist excepțional, deci, care trăiește clipă de clipă performanța, dar și un interlocutor deschis, plin de energie, franc și nonconformist. Cu Thomas Hoppe am stat de vorbă, timp de 40 de minute, în 10 septembrie 2016, înaintea unui recital extraordinar la Ateneul Român, înscris în agenda Concursului "George Enescu". Thomas Hoppe - o poveste de succes și un prilej de reflecție asupra scenei muzicale clasice de azi: una dinamică, deosebit de competitivă și în care nu e deloc ușor să-ți găsești propriile repere sigure.

Gloria e minunată, de ce nu?! Dacă vine automat, subînțeles… Dar dacă te schimbi pentru a o obține sau dacă începi să o cauți, să o vânezi, pentru că devine mult mai importantă decât pasiunea ta, decât dragostea ta față de muzică, atunci cred într-adevăr că este contraindicată, nu e un lucru benefic spre care să tinzi, în special în concursuri. Mulți dintre tinerii care participă la ele au de ales: "Ce trebuie să fac, trebuie într-adevăr să cânt așa cum cred, așa cum sunt și simt această muzică sau trebuie să mă străduiesc să fac impresie în fața cuiva? Cânt oare pentru juriu (și poate se impune mai puțin ritardando aici, fiindcă dacă e prea mult, ar putea să nu placă?!" Și imediat ce astfel de gânduri îți vin în minte, ești deja pe acel drum de căutare a gloriei, în dauna propriului adevăr ca artist. Oricine ar trebui să evite asta, pentru că e o cale care te va conduce către nefericire.

Thomas Hoppe, intervievat la "Poveștile de succes ale muzicii", în 6, 13 și 20 mai, de la ora 17.00.

Ștefan Costache