Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Demonul de Anton Rubinstein - în direct de la Teatro Liceu din Barcelona

Publicat: marți, 24 Aprilie 2018 , ora 13.19

Joi, 26 aprilie 2018, sunteți invitați să ascultați în transmisiune directă de la Teatrul Liceu din Barcelona opera Demonul de Anton Rubinstein. Premiera absolută a acestei partituri a avut loc în 1875 la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, pe scena catalană fiind prezentată pentru prima dată acum, în stagiunea curentă. Montarea este o coproducție a Teatrului Liceu cu Opera Helikon din Moscova, Teatrul de Stat din Nürnberg și Opera Națională din Bordeaux, regia purtând semnătura lui Dmitry Bertman.

La pupitrul dirijoral se află Mikhail Tatarnikov, în prezent director muzical și dirijor principal al Teatrului Mihailovski din Sankt Petersburg. Șeful de orchestră în vârstă de 39 de ani a colaborat cu artiști lirici de renume internațional, ca Anna Netrebko, Neil Shicoff, Kristine Opolais sau Dmitri Hvorostovsky (căruia îi este dedicat, de altfel, acest spectacol cu Demonul) și cu instrumentiști ca Nikolai Lugansky, Vadim Repin, Gautier și Renaud Capuçon, între alții.

Distribuția reunește cântăreți născuți și formați în Rusia sau în zona de influență rusă (Ucraina, Lituania, Letonia); ceea ce ne interesează aici nu este, desigur, elementul politic, ci faptul că muzicienii sunt vorbitori de limbă rusă. În rolul titular îl vom asculta pe bas-baritonul Egils Siliņč, iar Tamara este soprana Asmik Grigorian. Prințul Gudal este interpretat de basul Alexander Zymbalyuk, iar Prințul Sinodal de baritonul Igor Morosov. Contratenorul Yuriy Mynenko este Îngerul. Roman Ialcic este Servitorul lui Sinodal, Larisa Kostiuk - Doica Tamarei în vreme ce Antoni Comas este Mesagerul.

Anton Grigorevici Rubinstein (1829 - 1894) a fost unul dintre muzicienii ruși importanți ai secolului al 19-lea, îmbinând compoziția cu interpretarea pianistică și dirijatul de orchestră. Una dintre cele mai active personalități artistice ale timpurilor sale, Rubinstein este cel care a fondat Conservatorul din Sankt Petersburg, instituție pe care a și condus-o și unde a predat o vreme. Nici moștenirea sa creativă nu este mai prejos, catalogul lucrărilor lui incluzând opere, lieduri, piese simfonice, camerale și o multitudine de opusuri pentru pian (între ele numărându-se cinci concerte). Romantic prin excelență, Rubinstein i-a avut modele pe Beethoven și pe Brahms, dar și pe marele său rival în creația pentru pian, Franz Liszt. Muzicianul rus a compus 19 opere, puse în scenă la Sankt Petersburg, Weimar, Viena, Dresda, Berlin, Hamburg, Stuttgart și Praga, faima sa mergând dincolo de granițele Rusiei, așadar. Cea mai cunoscută creație pentru scenă a lui Rubinstein rămâne Demonul, cea de-a zecea sa operă. Libretul, scris de Pavel Viskovatov, este bazat pe poemul dramatic omonim al lui Mikhail Lermontov, poet rus în creația căruia se simte influența Lordului Byron. Viața lui Lermontov este adesea comparată cu cea a compatriotului său, Pușkin, stins și el din viață foarte tânăr în urma unui duel cu pistoale. Asemenea lui Rubisntein, Lermontov a cultivat pe parcursul scurtei sale vieți (a trăit între anii 1814 și 1841) o activitatea culturală intensă, centrată pe literatură, muzică și arte plastice. Câteva dintre creațiile sale au fost cenzurate în timpul vieții autorului, Demonul, considerat un sacrilegiu, numărându-se printre acestea.

Irina Cristina Vasilescu
Photo credits: Teatro Liceu Barcelona