ACUM:
13.30
Festivalul Internațional „George Enescu”
Urmează: 15.30 Despre muzică și viață cu ... dirijorul Cristian Mandeal (R)
Apoi: 16.30 Festivalul Internațional „George Enescu”

Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Cvartetul Arcadia la Concertele RRM

Publicat: vineri, 20 Aprilie 2018 , ora 12.27

O seară de la romantic la contemporan ne-a oferit cvartetul Arcadia în 13 februarie 2018 printr-un recital de muzică de cameră la Centrul Național de Artă Tinerimea Română. Acesta a fost primul dintre cele două recitaluri care au precedat un turneu desfășurat de cvartet în Marea Britanie.

Violoniștii Ana Török și Răsvan Dumitru, violistul Traian Boală și violoncelistul Zsolt Török formează cvartetul Arcadia, o formație care a dovedit că muzica de cameră, interpretată la standarde ridicate, poate să încânte și să captiveze publicul.

Programul propus de cei patru muzicieni, în 13 februarie anul acesta, a fost unul îndrăzneț, cu opusuri semnate Sabin Păutza, Aleksandr Borodin și Bela Bartok. În prima parte a serii a fost sărbătorit compozitorul Sabin Păutza, care în luna februarie a împlinit 75 de ani, cei patru instrumentiști interpretând Cvartetul de Coarde nr.4 "Ludus Modalis". Compus în 1998, cvartetul este, în viziunea unor cronicari, o lucrare mai "aspră" al cărei mesaj este transmis prin jocul modal. Cei aflați la Palatul Tinerimea Română au avut ocazia să mai asculte Cvaretul de coarde nr.2 de Aleksandr Borodin, o lucrare prin care autorul și-a manifestat dragostea față de soție dedicând-o acesteia, și Cvartetul de coarde nr.6 de Bela Bartok. De altfel, cei patru muzicieni care alcătuiesc cvartetul Arcadia au încheiat la Potton Hall - celebră sală de înregistrări din Marea Britanie - a doua sesiune, și ultima, de înregistrări pentru a completa integrala cvartetelor lui Béla Bartók la casa de discuri Chandos Records.

Înregistrarea recitalului din 13 februarie 2018 de la Centrul Național de Artă Tinerimea Română o puteți asculta marți, 24 aprilie, la Concertele Radio România Muzical, începând cu ora.19.30.


Jeanine Costache