Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Săptămâna Mare și Săptămâna Luminată la Radio România Muzical

Publicat: vineri, 30 Martie 2018 , ora 11.20

O perioadă specială din an, legată de Sărbătoarea Paștilor - am pregătit două săptămâni speciale în intervalul 2-15 aprilie.

Pe parcursul celor două săptămâni, de la ora 19.00, vă dăm întâlnire cu câteva dintre cele mai frumoase concerte înregistrate în cadrul festivalului Enescu, de la ora 19.00 - atunci când nu transmitem în direct de la Sala Radio concertele Corurilor și Orchestrelor Radio programate în 4,5 și 13 aprilie.

Special pentru Săptămâna Mare a fost creată linia de emisiuni "Musica sacra" (realizator Radu Mihalache), conținând înregistrări propuse de radiodifuziunile publice europene în cadrul proiectului "Holy Week" derulat sub deviza Uniunii Europene de Radio. Între 2 și 7 aprilie, de la ora 12.00, câteva concerte de colecție, printre care puțin cunoscutul oratoriu Patimile după Marcu de Bach, într-o versiune dirijată de Jordi Savall.

Săptămâna Mare este și prilej de a-i aduce în prim plan pe câțiva dintre marii compozitori din istoria muzicii - "Portret de compozitor", între 2 și 6 aprilie, de la orele 10.00 și 17.00. Liszt, Beethoven, Mozart, Brahms și Bach.

În Sâmbăta Mare (7 aprilie), de la ora 19.00 puteți asculta oratoriul Patimile după Matei de Bach, într-o versiune înregistrată în 4 martie 2018 la Ateneul Român: Corul Preludiu, Corul de copii Radio, Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Măcelaru. Soliști: tenorul Nicholas Phan , soprana Rodica Vică, mezzosoprana Antonela Bârnat și bașii Cristian Hodrea și Iustinian Zetea.

În așteptarea Învierii, în 7 aprilie, de la ora 22.00 - Lumină lină, o emisiune de Marina Nedelcu cu înregistrări relevante pentru trăirea muzicală creștină.

Sâmbăta Mare este și prilej de a-i trece în revistă pe marii muzicieni români aniversați sau comemorați în anul Centenarului României: Marțian Negrea, Tiberiu Brediceanu, Alfred Alessandrescu, Voicu Enăchescu, Dan Grigore, Sabin Drăgoi, George Ștephănescu, Maria Slătinaru Nistor, Valentin Gheorghiu. 

Între 9 și 13 aprilie, de la orele 10.00 și 17.00 vă invităm să descoperiți câteva dintre concertele înregistrate de Radio România Muzical în ultimul timp. Protagoniști: Europe now Chamber Orchestra, Ansamblul Musica ricercata condus de Gabriel Bebeșelea, flautistul Matei Ioachimescu, Cvartetul Arcadia, printre alții.

În 9 și 10 aprilie, ]ntre orele 12.00 și 15.30, Larisa Clempuș vă propune o întâlnire cu "Mari interpreți ai secolului XX", printre ei, Sergiu Celibidache, Radu Lupu, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan. 

Încheiem Săptămâna Luminată în mod festiv cu transmisiunea directă a concertului susținut de Orchestra de Tineret a Uniunii Europene la București. Duminică, 15 aprilie, de la ora 19.00, pe scena Ateneului Român vor urca dirijorul Vasily Petrenko și pianista Alexandra Dariescu. Comentează Anca Ioana Andriescu.